BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya nüfusunun yüzde 80'inin sosyal güvenlikten yoksun olduğunu bildirdi.

Ban, 20 Şubat Dünya Sosyal Adalet Günü dolayısıyla bugün yayımladığı mesajda, ''sosyal adaletin sadece etik açıdan zorunluluk olmadığını, ulusal istikrar ve küresel refahın da temelini oluşturduğuna'' dikkati çekti.

''Fırsat eşitliği, dayanışma ve insan haklarına saygının, ulusların ve halkların tam kapasite üretimlerinin yolunu açan ana unsurlar'' olduğunu belirten Ban, ''Dünya Sosyal Adalet Günü, insan onuru ve fırsat eşitliği gibi evrensel değerlere anlam kazandırma için ülkelerin somut adımlar atmaya davet edildiği bir gündür. Bu yılki kutlamaların merkezinde ise daha adil, daha kucaklayıcı ve eşit toplumların oluşmasında hayati önem taşıyan, herkes için sosyal güvenliğin sağlanması teması bulunuyor'' ifadesini kullandı.

Dünya nüfusunun yüzde 80'inin sosyal güvenlikten yeterli derecede yararlanamadığına işaret eden Ban, bu konuda özellikle en fazla sıkıntı çekenlerin kadınlar olduğunu belirtti. Ban mesajında, ''Sosyal güvenlik katmanı oluşturma amacı gayet açıktır: Hiç kimse belli bir gelir seviyesinin altında yaşamamalıdır ve herkes su, kanalizasyon, sağlık ve eğitim gibi temel kamu hizmetlerine ulaşabilmelidir'' ifadesine yer verdi.

BM Sosyal Kalkınma Komisyonunun son oturumunda üye devletlerin, sosyal güvenlik politikalarının, eşitsizliklerin azaltılması ve ''Binyıl Kalkınma Hedeflerine'' ulaşılması için gerekli olduğu görüşünde birleştiğini kaydeden Ban, şunları belirtti:

''Sosyal adalet arayışımız, hakça paylaşımın olduğu bir büyümenin sağlanması ve sosyal huzursuzluk riskinin en aza indirilmesi için hayati önem taşıyor. Hep birlikte bu hedefe ulaşmak için çaba harcayalım ve sürdürülebilir kalkına çabalarımızı, beraberinde sosyal adaleti de getirmesini garanti altına alalım.''