ABD'li belediye başkanları toplantısında Topbaş'ı öven ve küresel müttefik ilan eden Moon'un baş başa görüşmede ise 'Sizin UCLG başkanı olmanız, BM olarak yapmayı düşündüğümüz çalışmalar için kaldıraç' dedi. Amerika'da, nüfusu 30 binin üzerinde olan bin 210 belediye başkanı, Baltimore Hilton Convention Center'da düzenlenen ABD Belediye Başkanları Kogresi'nde bir araya geldi.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın UCLG başkanı sıfatıyla bir konuşma yaptığı toplantıda BM Genel Sekreterliği'ne yeniden seçilen Ban Ki Moon da söz aldı. Topbaş'dan övgüyle bahseden Moon, 'İstanbul Belediye Başkanı ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş bizim küresel  büyük müttefikimiz' dedi.
 
Toplantıların ardından Moon-Topbaş ikilisi baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. BM binasındaki görüşmede Moon'un küresel müttefik söyleminin içini doldurduğu ve çerçevesini genişlettiği öğrenildi. Moon, şunları söyledi: 'Sizin Birleşmiş Kentler ve Yerel yönetimler Teşkilatı Başkanı olmanız, BM olarak yapmayı düşündüğümüz çalışmalar için bir kaldıraç. Geleceğe dönük olarak liderliğinizi hayata geçirebilirsiniz, iklim değişikliği, konut gibi meselelerde  çalışmaları yürütebilirisiniz.
 
Katkılarınız bizim için çok önemli. UCLG, UNACLA (BM Yerel Yönetimler Danışma Komitesi) ve İstanbul Belediye Başkanı kimliğinizle küresel meselelere katkılarınızın inanılmaz boyutlarda olacağını düşünüyorum.'
 
Pelosi'ye İstanbul daveti
 
TOPBAŞ, kongrede ABD Eski Temsilciler Meclisi Başkanı, Demokrat Parti Sözcüsü Kaliforniya Milletvekili Nancy Pelosi'yi de İstanbul'a davet etti. 'Çok isterim' karşılığını veren Pelosi, geçen yıl Türkiye-ABD ilişkilerinde gerileme yol açan, Ermeni meselesini 'soykırım' olarak Amerikan Kongresi kayıtlarında resmileştirmeyi hedefleyen tasarıya öncülük etmişti.
 
akşam