5 bin sayfadan oluştuğu ve ses kayıtlarının bulunduğu belirtilen söz konusu plan Genelkurmay kayıtlarında yer alıyor mu? Tatbikatlara ilişkin bilgilerin yer aldığı ve kısa adı ," Tat-Prog"olan yani "Tatbikat Programları" diye bir kitap var.

ADI BALYOZ DEĞİL, MERİÇ

Genelkurmay Başkanlığı'nın arşivinde muhafaza edilen, "Tat-Prog"da 1. Ordu Komutanlığı'nda 4-6 Mart 2003 tarihinde gerçekleştirilen bir plan semineri yer alıyor. Ancak resmi kayıtlarda o tatbikatın adı," Balyoz" değil. 1.Ordu'da icra edilen tatbikat planı seminerinin adının," Meriç" olması muhtemel. Türk Silahlı Kuvvetlerinde 2 tür tatbikat yapılıyor. Biri arazide gerçekleştirilen tatbikatlar, diğeri ise karargahta icra edilen seminerler şeklinde oluyor. Yılda bu tür 70-80 tatbikat yapılıyor ve bunlar tam 1 yıl önceden planlanıyor.

CAMİLERİN BOMBALANMASI YER ALMIYOR

'Tat-Prog'da 4-6 Mart tarihleri arasında yapılan plan seminerine ilişkin 3 sayfalık bir bilgi yer alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde evraklar 1 yıl, 3 yıl ve 5 yıl gibi sürelerle muhafaza ediliyor. Daha uzun süreli arşivlenen belgeler ayrı. 1.Ordu'da icra edilen tatbikat plan semineri 5 yıllık muhafaza edilecek evraklar arasında yer alıyor. Bu nedenle seminere ilişkin kayıtlar 2008 yılında 3 kişiden oluşan bir heyet tarafından tutanak tutulup, yakılmış. Genelkurmay'daki 3 sayfalık özet de ise camilerin bombalanması, kendi uçağımızın düşürülmesi, halkın kışkırtılması gibi bir şey yer almıyor.

PEKİ BALYOZ GERÇEK DEĞİL Mİ?

Resmi kayıtlarda 3 sayfalık özet de bunların yer almaması Taraf Gazetesi'nde yayınlanan tüyler ürpertici senaryoların gerçek olmadığı anlamına mı geliyor? 'Hayır, yok' denilmiyor. Sadece eğer varsa bu, "Hasta bir ruh hali"nin işi ve " Alçak bir zihniyetin " işi olarak nitelendiriliyor. Camilerin bombalanması gibi bir şeyin düşünülmesi dahi endişeyle karşılanıyor ve "Ordumuz Din düşmanı mı?" diye soruluyor.

EMASYA TATBİKATI BİLDİRİLMEMİŞ

1.Ordu Komutanlığı'nın 2003 yılında icra ettiği tatbikatın notlarında,"EMASYA tatbikatı" yer almıyor. İcra edildiği taktirde "Tat-Proğ"da buna yer ayrılıyor. Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın," Bu kapsamda EMASYA planları seminerlerde elbette ele alınmıştır" sözleri resmi kayıtlarca doğrulanmıyor.

EMASYA'DA VALİ DE YER ALIYOR

Emaysa Tatbikatları açısından çok önemli bir nokta daha var. Emasya adı üstünde bir Emniyet ve Asayiş Planı olduğu için tatbikatı da sadece askerlerce yapılmıyor. Oranın Mülki Amirleri de tatbikata katılıyor. TSK'nın arşivinde 4-6 2003 tarihli tatbikata ilişkin böyle bir bilgi yer almıyor.

GAVUR ORDUSU DEĞİLİZ

Ancak resmi kayıtlarda yer alması için bu bilgiler gönderilirken, orada Taraf Gazetesi'nde yer alan dehşet senaryoları ve darbe planları konuşulduysa durum vahim. Zaten,"kesinlikle öyle bir şey yoktur" denilmiyor. Varsa da bu sahiplenilmiyor ve sapık bir ruh halinin işi olarak nitelendiriliyor. Kendi camisine bomba koyan, kendi halkını katleden bir ordu izlenimi doğuracak bu tür şeylerin konuşulmasına dahi şiddetle karşı çıkılıyor. Çok net bir şekilde bu ordunun bu milletin ordusu olduğu 'Gavur ordusu' olmadığı belirtiliyor.


Orijinal plan böyle

4-6 mart 2003'te 1. Ordu Komutanlığı'nda icra edilen tatbikat senaryosu Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında da yer aldığı gibi, “Dış tehdite" göre icra edildi. Tatbikat Plan Senaryosu 3 başlıktan oluşuyor:

1- Dış tehdite göre taarruz, işgal ve savunma esasına göre icra ediliyor. Düşmana kuzeyden mi, güneyden mi saldırılacağı, havacı, karacı ve denizciler arasındaki koordinasyon,özel kuvvetlerin düşman cephesinin arkasına hangi yöntemle sızacağı,orada yapacağı sabotaj ve suikastler bu bölümde konuşuluyor.

2- Geri Bölgeler. Bu tatbikat 1.Ordu Komutanlığı'nda olduğuna göre İstanbul,İzmit ve Bursa gibi şehirlerimizdeki stratejik hedeflerin korunması,buralara yönelik taaruz ve sabotajlara karşı önlem alınması ve düşmanın kışkırtabileceği içimizdeki etnik yapılar bu bölümde değerlendiriliyor.

3- Sıkıyönetim. Savaş kararının alınmasıyla birlikte sıkıyönetim ilan ediliyor. TBMM'den alınan yetkiyle Hükümet, Genelkurmay'la istişare halinde Sıkıyönetim komutanlarını belirliyor. Sıkıyönetim komutanı sivil araçlara el konulmasından, sivil tesislerin kullanılmasına kadar yetkilerini nasıl kullanacağını tatbikatın bu bölümünde anlatıyor.

1. Ordu Komutanlığı'ndaki Tatbikat da resmi kayıtlardaki 3 sayfalık özet de bu şekilde yer alıyor. Oradaki dış tehdit Yunanistan.

CD'ler savcıda

Yayınlandığı andan itibaren büyük tepki çeken balyoz Harekat Planını Taraf gazetisinde deşifre eden Mehmet Baransu belgenin orijinallerini gördüğünü ve altında imzaların bulunduğunu söyledi. Gazeteci Mehmet Baransu, elindeki belgeleri teslim etmek üzere Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Adliye girişinde konuşan Baransu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın belgeleri kendisinden istediğini belirtti.

5 BİN SAYFA BELGE

Baransu; "Ben de, 4 adet CD içerisinde orijinal belgeleri getirdim. Kendisine teslim edeceğim" açıklamasını yaptı. Balyoz Planı'nı değerlendiren Baransu, ekleriyle birlikte 5000 sayfayı bulan belgelerin arasında el yazısıyla yazılmış belgelerin ve 9 kasetlik ses kaydı dökümlerinin de bulunduğunu ifade etti.

Savcılar çağırırsa ifade veririm

Balyoz Planı'nda imzası bulunan emekli Org. Çetin Doğan, Habertürk'te soruları cevapladı. 'Cami bombalamak filan sözkonusu değil' diyen Doğan, sözkonusu planın eğitim amaçlı harp oyunu olduğunu ifade etti. Meşru olmayan hiçbir davranışta bulunmadığını söyleyen Doğan, savcılardan talep gelmesi durumunda ifade vereceğini de belirtti./yeni şafak