Atamaları "Tutuklu komutanlar yeni vazifelerini nasıl icra edecek?" şeklinde eleştiren hukukçu emekli askerler, tutuklu generallerin gidemediği görev yerlerinde zafiyet yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Uygulamayı 'çok yanlış' bulduğunu belirten emekli Askerî Hâkim Veysi Savaş, komutanların derhal emekliye sevk edilmeleri gerektiğini vurguluyor. Emekli Askerî Hâkim Yusuf Çağlayan ise tutuklu generallere çifte standart uygulandığı görüşünde. YAŞ'ta, Tuğg. Hakan Akkoç, Brüksel'deki NATO Karargâhı'na, Korg. Nejat Bek, Genelkurmay ATESE Başkanlığı'na, Korg. Mustafa Özarslan ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'na getirildi.
 
Balyoz davası kapsamında tutuklanan 14 generalin Yüksek Askerî Şûra'da (YAŞ) görev sürelerinin 1 yıl uzatılıp yeni görevlere atanması 'zafiyet' tartışmasını da beraberinde getirdi.
 
Halen Hasdal Askerî Cezaevi'nde bulunan Balyoz tutuklusu Tuğgeneral Hakan Akkoç, Brüksel'deki NATO Karargâhı'nda Türk Askeri Heyeti (TNR) Başkanlığı'na atanırken Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Nejat Bek Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATESE) başkanı oldu. Yine aynı davadan tutuklu bulunan 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme başkanlığına getirildi. Söz konusu atamalara tepki gösteren emekli askeri hakimler, yapılan uygulamanın görev zafiyetine sebep olacağını anlatıyor. "Darbeye teşebbüs ' suçlamasıyla yargılanan isimler derhal emekli edilmeliydi." diyen hukukçular, daha önce 'disiplin suçu' sebebiyle ordudan atılan subaylara dikkat çekiyor.
 
Hukukçular, Balyoz sanıklarına ayrıcalık tanındığı anlatıyor. İşte askerî hukukçuların görüşleri:
 
Emekli Hâkim Yarbay Veysi Savaş: Bu generallerin derhal resen emekli edilmeleri gerekiyordu.
 
Çünkü TSK'da en basit bir suçlamada veya tutuklamada askeri personel ya görevden uzaklaştırıldı ya da resen emekli edildi. Maalesef bu süreçte söz konusu generaller olduğu için gerekli yasal uygulamalar yerine getirilmiyor. Tutuklu komutanlara bir yıl uzatma vererek farklı yerlere atamasının yapılması son derece yanlış bir uygulama. Temditli komutanların atanmasının yapıldığı yerlerde görev zafiyeti yaşanabilir. İrticaiyi nedenlerle ve çok basit suçlamalarla ordudan ilişiği kesilen askerlere yönelik uygulanan adalet maalesef millete, devlete komplo kuranlar için işletilmiyor.
 
Emekli Hâkim Albay Ümit Kardaş: Görev süreleri bir yıl uzatılan komutanlar hakkında açığa alma veya emekli edilme gibi bir işlem yapılmazsa mecburen atanmaları gerekir. TSK'da yargılandıkları davadan tutuklanan askerî personel açığa alınır. Fakat bu uygulama nedense generaller için uygulanmıyor. Tutuklu komutanların görev sürelerini uzatmak yerine emekliye ayırmış olsalardı yerlerine alttan gelen askerî personel atanabilirdi.
 
BALYOZ SANIKLARINA AYRICALIK TANINIYOR
 
Emekli Askerî Hâkim Yusuf Çağlayan: Tutuklu komutanlar hakkında yeni görevlendirmeler yapılması fiilî açıdan bir boşluk oluşturacaktır. Bu tarz uygulama da zaten sağlıklı değil. Yargılaması devam eden yani hukuki anlamda muhakemat altında bulunan bir askerî personelin bir başka göreve tayin edilmesi TSK Personel Kanunu'na ve Subay ve Astsubay Disiplin Hükümleri'ne uygun değil. Daha önce 'disiplinsiz' olduğu gerekçesiyle birçok subay ve astsubay ordudan ihraç edildi veya re'sen emekliye sevk edildi. Fakat Balyoz davası sürecinde ordu içerisinde çifte standart uygulandığı ortada. Hâlâ görevde olmaları kamuoyunu tatmin etmiyor. Aslında yapılması gereken temditli komutanlar emekli edilerek yerlerine hiçbir suça karışmamış kişilerin atanmasıdır.
 
zaman