İnceleme kapsamında savcıları şikayet eden avukatların ifadeleri alındı.
 
Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz'ün şikayeti üzerine HSYK, özel yetkili savcılar Bilal Bayraktar, Mehmet Berk ile İzmir Başsavcı vekilliğine atanan Ali Haydar ve Çağlayan Adliyesi'nde görevlendirilen Mehmet Ergül hakkında inceleme başlattı.
 
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen HSYK başmüfettişi bugün ifade almaya başladı. Başmüfettiş Murat Akkurt, ilk olarak 'delilleri sakladığı ve lehe olan delilleri toplamadıkları' gerekçesiyle savcıları HSKY'ya şikayet eden avukatlar Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz'ü dinledi.
 
Ülgen, ifadesinde savcıları 'delilleri saklamak ve şüphelilerin lehine olan delilleri toplamamakla' suçladı. Savcıların iddianameyi hazırlarken bir kısım belgeleri görmemezlikten geldiğini savunan Ülgen'in ifadesinde, "Havalsen ve Aselsan'dan gelen yazılar görmezden gelindi. Bilirkişilere sormaları gereken, gerçekleri ortaya çıkaracak sorular sorulmadı. Askeri bilirkişi raporunu dikkate almadılar. Raporlar arasındaki çelişkiler giderilmeden iddianame hazırlandı. Savunmadan ve mahkemeden delilleri sakladılar." dediği öğrenildi.
 
Avukat Hüseyin Ersöz ise müvekkillerine isnat edilen suçların 11, 16 ve 17 nolu CD'lerde kayıtlı dijital dokümanlara dayandığını hatırlattı. CD'lerin oluşturulma tarihinin TÜBİTAK; emniyet müdürlüğü ve askeri bilirkişi raporlarında ortak olarak 2003 yılının gösterildiğini kaydeden Ersöz'ün, "Bu CD'ler içerisinde 2004-2009 yıllarına ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Soruşturma sırasında bu husus savcılık makamına iletilmiş ve savcılık bu dijital dokümanlarda isimleri bulunan personelin hangi yıllarda bu kurumlarda çalıştığını ve bazı okul, Kur'an kursu gibi kuruluşların da 2002-2003 yıllarında faaliyette bulunup bulunmadığını araştırmıştır." dediği ifade edildi.
 
Bu hususların müvekkilleri lehine delil oluşturan CD'lerin 2003 yılından sonraki tarihte manipülasyon amacıyla üretildiğini gösterdiğini ileri süren Ersöz'ün ifadesinde, "Ancak şikayet edilen savcılar bu bilgileri 6 klasör halinde adli emanete kaldırarak mahkemeden gizlemiştir. Bu bilgilere mahkeme aşamasında adli emanetten celp edilerek ulaşılmıştır." dediği öğrenildi.
 
Savcıların kasten görevlerini yapmadığını ileri süren Ersöz, savcılar hakkında adli ve idari soruşturmanın başlatılmasına karar verilmesini talep ettiklerini söyledi.