İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının 102. duruşmasında, eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, MHP Milletvekili Engin Alan ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 221 tutuklu sanık ile 12 tutuksuz sanık hazır bulundu.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Ergin Saygun ve Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 29 tutuklu sanık ile bu davadan tutuksuz ancak Ergenekon davasından tutuklu bulunan Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Haluk Eyidoğan ile Mahmut Tanal da sanık avukatlarının oturduğu bölümden duruşmayı izledi.

Yaklaşık 5 aydır mahkeme heyetini ve uygulamalarını protesto eden ve bu nedenle duruşmaya katılmayan sanık avukatlarından, sadece Haluk Demir Kılıç duruşmaya katıldı. Kimlik yoklamasının ardından Avukat Haluk Demir Kılıç, temsil ettiği üç sanık için savunma yapacağını söyledi. Ancak bazı tutuklu sanıklardan ayağı ya da kolu kırık olduğu için sağlık sebebiyle kendilerine konuşma önceliği tanınmasını istedi. Avukat Kılıç'ın ısrarı, sanıklar tarafından 'Sağlık bu sağlık' denilerek tepki ile karşılandı.

Bu diyaloğun ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sağlık sorunları bulunan sanıklara konuşma önceliği verdiklerini açıkladı. Kolu kırıldığı için duruşmaya alçıda katıldığını belirten Burhan Göğce, ayağı kırıldığı için koltuk değnekleri ile duruşmaya katılan Ahmet Dikmen ve ayağında sağlık sorunu olduğunu söyleyen Fikret Güneş, sırayla konuştu. Sanıklar, adil yargılanma haklarının mahkeme tarafından ellerinden alındığını, yargılamada çok sayıda hukuksuz uygulama bulunduğunu öne sürdü. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'Özgürlük ve güvenlik' hakkını düzenleyen 5. maddesi ile 'Adil yargılanma' hakkını düzenleyen 6. maddesinin de ihlal edildiğini savunan sanıklar, yeniden bilirkişi raporu alınması ya da tanık dinletme gibi taleplerinin de reddedilmesi nedeniyle avukatlarının da duruşmalara katılmadığını söylediler.

Sanıklar Göğce, Dikmen ve Güneş, bu aşamada savunma yapmayacaklarını dile getirdi. Üç sanığın konuşmasının ardından sağlık sorunları bulunan yaklaşık 10 sanık duruşma salonundan ayrıldı. Duruşma, tutuklu sanıklardan Fatih Musa Çınar'ın savunması ile devam ediyor.