196 askerin sanık sandalyesine oturacağı davanın 1 numaralı sanığı Emekli Orgeneral Çetin oldu. Sanıklar arasında halen görevde bulunan Kuzey ve Güney Deniz Saha Komutanları dahil 28 muvazzaf general var.

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar tarafından hazırlanan 968 sayfalık iddianamede eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan 1 numaralı sanık oldu. Emekli Oramiral Özden Örnek 2, Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına 3 ve emekli Orgeneral Ergin Saygun 4 numaralı sanık olarak gösterildi.

118 numaralı sanık Çiçek

İddianamede, “İrtica İle Mücadele Eylem Planı” davası sanığı Kurmay Deniz Albay Dursun Çiçek 118 numaralı sanık olarak yer aldı. Poyrazköy ana davasında sanık olarak yargılanan emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, Güney Deniz Saha Komutanı Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar, Tuğamiral Levent Görgeç de sanıklar arasında yer aldı.

"Eksik teşebbüs"ten 20 yıl

“Balyoz Güvenlik Harekat Planı”na ilişkin hazırlanan iddianamede diğer “Ergenekon” iddianamelerinden farklı olarak tüm sanıklar aynı iddia ile suçlanıp haklarında aynı oranda ceza istendi. İddianamede sanıklar, suç tarihi nedeniyle eski TCK"nın 147. maddesiyle suçlandı. Eski TCK"da düzenleme altına alınan 147. Madde “Türkiye Cumhuriyet yürütme organını cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek” suçlamasını düzenliyor. Madde gereğince sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet isteniyor. Ancak savcılar “eksik teşebbüsü” düzenleyen Eski TCK"nın 61/1. Maddesini uygulayarak sanıkların cezasında indirim yapılması yönünde görüş belirttiği için 196 sanık hakkında 15 yıldan 20 yıla hapis cezası istendi.

Dava tarihi belirlenmedi

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame ile haklarında dava açılan 196 sanık için duruşma günü verilmedi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine başkanlık yapan üye hakim Davut Bedir, mahkemenin diğer üyeleriyle birlikte iddianamenin oy birliğiyle kabul edildiğini ancak henüz tensip zaptı düzenlenmediği için duruşma günü ve diğer hususların belli olmadığını bildirdi. Bedir, en kısa sürede tensip zaptını da düzenleyeceklerini ifade etti.

"Balyoz Planını ben yazdım"

İddianamede, 1. Ordu Karargahı kozmik odasında görev yapan iki sivil memur Balyoz Planlarını kendilerinin yazdığını kabul etti. Balyoz Planı"nın yer aldığı 15 numaralı CD üzerindeki “Sevilay Pl.Semineri 2003” yazısının kendisine ait olduğunu kabul eden Sivil memur Sevilay Erkanı Bulut, üzerinde "Or.K"na" ve "K.Özel" yazan CD"lerin Çetin Doğan için özel olarak hazırlandığını anlattı. Diğer sivil memur Melek Üçtepe de “Şifre ile giriş çıkış yapılan odada üstlerimin talimatıyla her türlü yazışmayı yaptım. 19 CD"den 15"ini net olarak hatırlıyorum” dedi.

Ergenekon ve Kafes sanıkları da Balyoz"da

MGK eski Genel Sekereteri emekli Orgeneral Şükrü Sarışık"ın 8 numaralı sanık olduğu iddianamede Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Kuvayi Milliye Derneği"nin Genel başkanı emekli Albay Fikri Karadağ 72 numaralı sanık Kafes Eylem Planı Davası"nın bir numaralı sanığı Kuzey Deniz Saha eski Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütcü 92 numaralı sanık oldu. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ise 95 numaralı, Güney Deniz Saha Komutanı Kadir Koramiral Kadir Sağdıç 98 sanık numaralı sanık oldu.

Darbe için zemin hazırlandı

İddianamede, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin öncesinde olduğu gibi “Balyoz Güvenlik Harekat Planı”nda da darbeye zemin hazırlamak için basının haberler yaptığı öne sürüldü.

Vatan