Balyoz davasında Savcı Hüseyin Kaplan: "Kara Kuvvetleri gözlemci raporu bulunamıyor. Bazı şeyler gizleniyor. Bazı gözlemciler 'Rapor düzenlendi', bazıları 'Düzenlenmedi' diyor."

İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 249'u tutuklu 365 sanıklı Balyoz davasının dünkü duruşmasında, 5-7 Mart 2003'de 1'inci Ordu Komutanlığı'nda yapılan seminere, "gözlemci" olarak katılan 9 subay "tanık" olarak dinlendi. Semineri Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) İstihbarat Başkanlığı'nı temsilen takip eden emekli kurmay albay Süleyman Taş, herhangi bir darbe şüphesi hissetmediğini söyledi. Konuları tam olarak hatırlamadığını belirten Taş "Bugün günlerden 5 Mart. Seminerin yıldönümü. Aradan 9 yıl geçti" dedi. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan, gözlemcilerden en ufak bir şey hatırlayana henüz rastlamadığını ifade ederek, tutuklu sanıklardan İhsan Balabanlı'nın seminerde zırhlı unsurlarlahassas noktalara gösteri harekatı şeklinde intikal ettireceği yönündeki konuşmasını okudu. Taş, "Balabanlı yakın arkadaşı. Konuşmasını hatırlamıyorum" dedi.

'SEMİNERDE HERKES UYUYORMUŞ'

Seminere albay rütbesiyle KKK Lojistik Başkanlığı'nı temsilen katılan Doğan Arslan da toplantılarda hukuka aykırılık ve rutin dışına çıkılmadığını kaydetti. Arslan da Kaplan'ın sorularını "Hatırlamıyorum" diye yanıtladı. Bir önceki duruşmada eski Genelkurmay başkanları Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun "tanık" olarak dinlendiğini ancak seminere ilişkin bir şey hatırlamadığını belirten Kaplan, "Nasıl olur da kimse bir şey hatırlamaz? Seminerde herkes uyuyormuş" dedi. Kaplan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı savcılıktan ve mahkemeden bazı belgeleri saklamakla suçladı. Seminere ilişkin Genelkurmay Gözlemci Raporu'nun ellerine ulaşmasına karşın KKK Gözlemci Raporu'na imha edildiği gerekçesiyle ulaşamadıklarını dile getiren Kaplan, "Rapor bulunamıyor. Bir kısım şeyler gizleniyor. Bazı gözlemciler 'Rapor düzenlendi', bazıları 'Düzenlenmedi' diyor. OEYTS'nin (Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo) görüşülmesi yasak mı değil mi, daha bunu açıklığa kavuşturamadık" diye konuştu.

ÖZKÖK VE YALMAN TANIK OLSUN

Duruşmada eski Genelkurmay başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesini istendi. Tutuklu sanık eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, bunun 365 sanığın ortak talebi olduğunu belirtip "Bu iki isim mutlaka gelmeli" dedi.

GENELKURMAY ASLA YALAN SÖYLEMEZ

Kayıp olan KKK Gözlemci Raporu, 2 Mart Cuma günü yapılan duruşmada tanık olarak ifade veren İlker Başbuğ'a da sorulmuştu. Dönemin KKK Kurmay Başkanı olan Başbuğ "Genelkurmay Başkanlığı asla yalan söylemez. Tüm birlikler için bu geçerlidir. Eksiklik olabilir ama asla yalan söylemez. Genelkurmay Gözlemci Raporu benim dönemimde Lojistik Başkanlığı'ndan çıktı ve hemen size gönderdik. KKK raporunu da bulsaydık, yine mahkemeye gönderirdik. Seminer evrakları 5 yıl sonra emir gereği, güvenlik nedeniyle imha edilir" demişti.

SABAH