Cumhuriyet Savcısının davanın nakline ilişkin mütalaası nedeniyle söz istediğini belirten avukat Ersöz, bunun üzerine Mahkeme Başkanı tarafından nezaket sınırlarını aşacak ve avukatları suçlayacak şekilde söz söylediğini öne sürdü. Dilekçede Başkan Diken'in sarf ettiği "Zaten daha önce de Celal Ülgen aynısını yapmıştı. Planladığınız şekilde söyleyeceklerinizi söyleyip çıkıyorsunuz. Ya sessiz oturur ya da çıkarsınız. Söz vermeden konuşmanın hukuki bir anlamı yok." şeklindeki bu sözü de gerekçe olarak gösterdi. Ersöz, bu durumun mahkeme heyetinin sanık avukatlarına karşı husumet beslediğini gösterdiği iddiasında bulundu.

06 Ağustos 2012 tarihli celsedeki uygulama ile 11 Şubat 2011 tarihli celsedeki uygulamanın birbirinden taban tabana zıt olduğu belirtilen dilekçede "Bu durum Mahkeme Heyetinin değişen koşullara göre farklı hareket tarzlarını benimsediğinin ve objektif davranmadığının kanıtıdır." ifadesine yer verildi. Bu maddeye de 163 sanık hakkında tutuklama kararı verilen 11 Şubat 2012 tarihli duruşmada sanık avukatlarına söz hakkı verilmemesi gerekçe olarak gösterildi.

Reddihakim gerekçelerinden üçüncüsünde ise "Mahkeme Heyeti, Ömer Hayyam'ın şiirini okuyan avukatlar hakkında dahi suç duyurusunda bulunurken duruşmada uyuyan Savcı hakkında hiçbir işlem yapmaması tarafsızlığını kaybettiğinin göstergesidir." ifadesine yer verildi. Dün yapılan oturumda Mahkeme Başkanı bazı sanıkların avukatları tarafından reddihakim talebi blunduğunu belirterek savcı Hüseyin Kaplan'dan mütalaasını sormuş, ancak Kaplan cevap vermemişti. Bazı sanıklar ise bu durum üzerine savcı Kaplan'ın uyukladığı öne sürmüşlerdi.

Avukat Ersöz'ün reddinakim dilekçesinin son gerekçesinde ise "Ülkenin Başbakanı da dahil olmak üzere birçok siyasetçi Mahkeme Heyetinin tarafsızlığını kaybettiğini, ellerindeki yetkileri kötüye kullandığını ifade etmiştir." ifadesine yer verildi.

Ersöz, dilekçesinde bu nedenlerle de Mahkeme Başkanı Ömer Diken ile üye hakimler Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı hakkında "Tarafsızlıklarını yitirdiklerini, sanıklar ile avukatlara kişisel husumet besledikleri" gerekçesi ile reddihakim talebinde bulunduklarını açıkladı. Ersöz, dilekçesini mahkemeye sundu.