ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde balıkçıların başı balon balığı ile dertte. Sayıları her geçen gün artan balon balığı, balıkçıların ağını keserek avlanmasını engelliyor. Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Lütfi Aman, “Denizi teslim alan balon balığı ekmeğimizi kesiyor” dedi.
Ana vatanı Kızıldeniz olan ancak küresel ısınma nedeniyle son yıllarda Süveyş Kanalı"ndan geçerek Ege ve Akdeniz kıyılarında görülmeye başlanan balon balığının sayısı her geçen gün artıyor. Balıkçılar, ağlarını keserek avlanmayı engelleyen balon balığına karşı önlem alınması gerektiğini belirtiyor.
Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Lütfi Aman, balon balığı sayısının son 5 yıldır kontrolsüz biçimde arttığını belirterek, balığın düşmanının çok az olduğunu, bu nedenle popülasyonunun her geçen gün arttığını kaydetti. Aman, “Balon balığı denizi teslim aldı. Bu 5 kilogram büyüklüğe kadar ulaşan balon balığı, avlayacağımız balıkları yiyor. Ağlarımıza takılan balıkları yiyor. Balıkları yerken de ağlarımızı parçalıyor. Büyük zarar açıyor. Ekmeğimizi elimizden alan bu balık çeşidi 5 yıldan beri kıyılarımıza musallat oldu. Her geçen gün daha da çoğalıyor. Yaşlı balıklar daha fazla büyüdükçe daha çok zararlı oluyor. Bu gidişle, denizde avlayacak balık kalmayacak. Balığı yurt dışından ithal etmek zorunda kalacağız. Buna mutlaka çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu.
Veteriner Hekim Yaşar Ünlücayaklı, ekolojik dengenin bozulması nedeniyle balon balığı popülasyonunun arttığını söyledi. Ünlücayaklı, “Ekolojik denge bozuldu. Bu zararlı balıkları yiyen başka balıklar ya yok oldu, ya da iyice azaldı. Bu sorunun çözümü, ekolojik dengenin yeniden sağlanmasıyla mümkün olur. Bu nasıl sağlanır ona bakmak lazım” dedi.

MİLLİYET