Yoğun ülke gündemi içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı'nın komisyonlardan geçtiğini ve kısa süre sonra Genel Kurula getirileceğini söyleyen Balkız, "Oluşturulacak bu yeni teşkilat sistemi müsteşarlık haline getirilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı görüş alınan değil fetva veren kurum haline gelecek" dedi.
Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneğinin konuğu olarak Didim'e gelen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Alevi çalıştayları ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni yapısıyla ilgili hazırlanan yasa tasarısı hakkında Cem Evi'nde açıklamalarda bulundu. 21 Nisan gecesi saat 21:00'de Didim Cem evindeki toplantıya Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan, Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Ceyhan ve cem evi derneği üyesi vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan derneğin başkanı Yusuf Doğan, federasyona bağlandıktan sonra federasyonca yapılan mücadelelerde yer aldıklarını ve bu mücadelenin takdire şayan olduğunu söyledi.
Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da Alevilerin dile getirdiği taleplerle ilgili son gelişmeleri, Alevi çalıştayları ve Diyanet İşleri Başkanlığının yasa tasarısı hakkında açıklamalarda bulundu. Balkız, dile getirdikleri taleplere verilen cevapların hep aynı olduğunu söylerken "Biz Diyanet İşleri Başkanlığı'nın boş yere kaldırılsın demedik; Anayasa'da devletin laiklik tanımı belli. Devlet dine din de devlete karışamaz. Olsa olsa devlet yurttaşlarının inancı için imkanlar yaratır.
Devlet dini finanse edemez, arka bahçesi yapamaz, sadece saygı göstermesi gerekir" dedi.
Alevi çalıştayları sonucunda, Tüm Alevi Federasyonları'nın hazırladığı ortak taleplerin atılan imzalarla Bakan Faruk Çelik'e iletildiğini anlatan Balkız, sözlerine şöyle devam etti: "Biz artık Alevilerin taleplerini dilekçe devrinden bitirip eylem devrine geçtiğimizi gösterdik .Yaptığımız eylemler sadece Türkiye'de değil dünya çapında etki yarattı. Bizim bu mücadelemiz vicdan sahibi Sünniler ile akıl sağlığı yerinde toplumun tüm kesimleri tarafından destek gördü. Bu nedenle örgütlü şekilde mücadelemizi
sürdürmemiz gerekiyor." -iha