Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesince Hacettepe Üniversitesine yaptırılan risk analizi çalışmasına göre, deniz ürünlerinde değişik oranlarda ağır metallere rastlanıldığını bildirdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici"nin "kirlilikten etkilenen deniz ürünlerinin insan sağlığına etkileri" konusundaki yazılı soru önergesini yanıtlayan Recep Akdağ, bir yılda ortalama 150 bin kişinin kansere yakalandığını ifade etti.

Kansere yol açan en önemli etkenin sigara olduğunu ve sigaranın, kanser vakalarının 3"te 2"sine neden olduğunun tahmin edildiğini belirten Akdağ, bununla beraber başta kötü beslenme olmak üzere, diğer bazı çevresel etkenlerin de kanserin oluşmasında rol oynayabildiğini kaydetti.

Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesinin Hacettepe Üniversitesine yaptırdığı araştırmanın, bir risk analizi çalışması olduğuna işaret ederek, "Deniz ürünlerinde değişik oranlarda ağır metallere rastlanılmıştır. Ön veriler tek başına anlam ifade etmemektedir. Çalışma devam etmekte olup risk analizleri yapıldığında sonuçlar tüm bilim camiası, konunun paydaşları ve kamuoyuyla paylaşılacaktır" dedi. Akdağ, risk analiz çalışmalarının belirli bir gıda ile ilgili oluşabilecek kanser sayısını veremeyeceğini, çünkü buradaki ilişkinin sigara gibi doğrudan bir ilişki olmadığını ifade etti.

Balıklarda, cıva, kadmiyum, krom, kurşun, nikel ve benzeri ağır metallerin bulunabileceğini dile getiren Akdağ, sanayi tesislerinden kaynaklanan atıkların, "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte" belirtilen yetkili makamlar tarafından denetlenmesi gerektiğini bildirdi.

Milliyet