Göçmen kuşların bu kadar erken gelmelerinin kışın sıcak geçeceğinin işareti olduğuna inanan köylüler, bugüne kadar ak kırağının da hiç olmadığına dikkat çekiyor.

Köye hayat veren ve hemen yanı başından geçen Akçay ve Büyük Menderes Nehri sulalaklarını yaşam alanı seçen, beslenmeleri için çok cazip ortam bulan gri balıkçıllar, bu yıl normal zamanlarından iki hafta önce Direcik köyüne gelmeye başladı. Göçmen kuşların erken gelişi köylüleri hayretler içerisinde bıraktı.

Gri balıkçılların bir yerleşim yerine ve fıstık çamına yuva yaptıkları bugüne kadar pek tespit edilmemiş. Yaban kuşlarından olan gri balıkçıllar, ilk kez bir yerleşim alanın içine yuva yapmakta. Direcik köylülerinin duyarlı davranışlarıyla köy içinde insanlarla birlikte barışık bir şekilde yaşamalarına devam eden gri balıkçılların çiftleşme dönemlerinde ise ağaçların bulunduğu parkın tüm ışıkları köy muhtarlığı tarafından söndürülmekte. Geceleri çiftleşirken çok ses çıkaran gri balıkçıllara alışan köy sakinleri, rahatsız olmadıklarını aksine mutlu olduklarını söylüyor. Her yıl Ocak ayında gelen gri balıkçılları incelemek için Direcik Köyü'ne gelen Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri de köylüler gibi otuza yakın gri balıkçılın erken gelmesine şaşırdı.

Direcik Köyü Muhtarı Emin Yiğit, gri balıkçılları uzun yıllar takip ettiklerini, hatta köyün yaşlılarının bu kuşların gelişlerini ve gidişlerini kayıt altına aldıklarını, bu yıl ilk defa çok erken gelmelerine şaşırdıklarını belirterek şunları söyledi; "Her yıl Ocak ayının 8 ile 10. günü arasında gelirlerdi. İlk kez 23 Aralık'ta yani 16 gün erken geldiler. Kuşların bir işaret verdiğine inanıyoruz. Bu kadar erken gelmeleri bu yıl kışın sıcak geçeceğini gösteriyor. Bölgemizde bugüne kadar ak kırağı hiç olmadı. Don yapmadı. Biberlerin yaprakları bile hala yeşil. İklimlerde bir gariplik hissediyoruz. EKODOSD'la birlikte kuşları takip ediyoruz. Her yıl yaralanan kuşlarımız oluyor. EKODOSD'u arayıp, yaralı kuşları onlara teslim ediyoruz."

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise bu yıl gri balıkçılların 15 gün erken gelmesinin, iklimle ilgisi olduğunu düşünüyor. Kuşların ekosistemin çok önemli parçaları olduğunu vurgulayan Sürücü şu bilgileri aktardı; "Onların hareketlerinden iklimlerin değişmesini, doğanın tahribatını rahatlıkla gözleyebiliyoruz. Gri balıkçıllar Direcik Köyü'nün simgeleri haline gelmişler. Köy sakinleri de bu kuşlara karşı çok hassaslar ve sahip çıkmışlar. Büyük Menderes Nehri ve Akçay'ın, Direcik Köyü'nün hemen yanında olması kuşların beslenmeleri için çok önemli. Köylülerde bunun farkındalar. Bölgenin doğasının korunması için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Nehir kıyısında kesilen ağaçların yerlerine yeni ağaçlar dikecekler. İki önemli nehir, insanlara olduğu kadar kuşlara da hayat veriyor. Suyun olmadığı yerde yaşamak mümkün değildir. Eğer kuşlar burayı terkederse, su da bitmiş demektir. Sulak alanlarımızın korunması çok önemlidir. Direcik Köyü'nün en büyük şansı, suların birleştiği yerde kurulmasıdır. Köylülerin hem sularına hem de kuşlarına sahip çıkmaları çok sevindiricidir. Gri balıkçılların Direcik köyünü tercih etmesi ve köylülerin bu kuşlarla barışık yaşamasının, köyün tanıtımına olumlu katkı yapacağına inanıyoruz. Köyün içinde barınmaları ve üremeleri, gidişleri ve gelişleri sürekli göz önünde olduğundan, kuşların hareketleri köylüler tarafından kolaylıkla izlenmekte Kuşların hareketlerindeki değişimlerden, iklim değişiklikleri ve kuşların yaşam alanlarındaki olumsuz durumlar tespit edilebilmekte. Kuşların yaşam alanları olan sulak alanların korunması, gri balıkçılları daha çok yıllar Direcik Köyü'nde tutacak"/iha