Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Rumeli Feneri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmet Yalçın, Rumeli Feneri'nin en eski balıkçı köyü olduğunu belirtti. 
 
Türkiye genelinde 10 bin, Rumeli Feneri'nde ise 300 üyelerinin bulunduğunu kaydeden Yalçın, “300 üyemizin 250 tanesinde balıkçı teknesi var. Rumeli Feneri'nde balıkçılık 1900 yılında başlamış. Ondan önce Türkiye'de balıkçılığı Rumlar ve Ermeniler yapıyormuş. Burası balıkçılığın Türkiye'ye yayıldığı yerdir. Vatandaşların yüzde 95'i balıkçıdır” diye konuştu. 
 
Balıkçıların geçen yıl iyi bir sezon geçirmediğini ifade eden Yalçın, şunları söyledi: 
 
“Bu sezondan umutluyuz. Bizim için, balık olmalı, havalar iyi gitmeli, balıklarımız para etmeli. Bunlar varsa, balıkçılar o sene mutlu bir yıl geçiriyor demektir. Geçen sene balık fiyatları da kötüydü. Geçen sene kötü geçti ama bu sene bol balık olacak. 
 
Balığın bazı günler hiç olmayıp, bazı günler çok olması bize büyük zarar veriyor. Balık hiç olmadığı gün para ediyor ama çok olduğu zaman da yığılma oluyor. Yığılma olduğu dönemde balıklarımız ucuza kapatılıyor. Balık olmadığı zaman stoklar pahalıya satılıyor ama bize bir faydası olmuyor. Onun için 'doğa bize versin ama periyodik olarak versin' diyoruz. Bu sene palamut balığı bol olacak.” 
 
Her yıl “Balık bitti, bitiyor” gibi tartışmaların yapıldığını aktaran Yalçın, “Alınan önlemlerin çözüm olmadığını gördük. Balıkçı, balık olduğu zaman bundan pay alamıyor. Biz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına 5 yıldan bu yana, 'Balık tutma kotası koyun, tekne boylarımıza göre balık avlanma miktarlarımızı belirleyin' diyoruz. Dünyada da bu böyle. 'Bizim stokumuz belli olmadığı için alt kota belirleyemeyiz' diyorlar. Bir an önce bu kapsamda çalışmalar yapılmasını istiyoruz” dedi. 
 
Rumeli Feneri Köyü'nde kum ve maden ocaklarının bulunduğunu, ocakların atıklarını denize döktüğünü savunan Yalçın, konuyla ilgili olarak gerekli yerlere başvurduklarını, yetkililerden bu konuda yardım beklediklerini kaydetti. Yalçın, ocakların denizi kirlettiğini, bu kirliliğin balıkları da etkilediğini bildirdi. 
 
‘MAZOT DESTEĞİ İÇİN HÜKÜMETİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ’ (AA)