Her derde deva olarak bilinen kapari çiçeği, uzun yıllardır birçok alanda kullanılıyor. Kapari çiçeği doğal olması sebebiyle tercihi arttırıyor. Yemekten sağlığa kadar birçok faydası bulunan kapari çiçeğini yakından tanımaya ne dersiniz?

Kapari veya gebre otu yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Öyle ki Evliya Çelebi bile Seyahatnamesi’nde kapariden bahsetmiştir. Hem yaprakları, hem çiçekleri hem de tomurcukları kullanılır ama daha çok konserve şeklinde turşusu ülkemizde yaygın olarak satılır.

Kapari çok mucizevi bir bitkidir. Kısırlıktan hemoroide, gut hastalığından mide problemlerine kadar her derde deva. Ama en çok da MS hastalığına şifa.. Yapılan araştırmalar sonucu kapari bitkisinin MS hastalığına %80 faaliyeti olduğuna saptanıldı. Türkiye’de de yetişen bu bitki halk tarafından çok fazla bilinmektedir.

MS hastalığı beyindeki omurilikte sinirlerin hasarlanması sonucu ortaya çıkan ve sonucunda görme bozukluğu, geçici görme kaybı, kolda veya bacakta güçsüzlük,yürüyüşte dengesizlik,ellerde titreme,konuşurken ortaya çıkan bozukluk gibi belirtiler gösterir. Bu hastalık bağışıklık sistemini sarsar ve merkezi sinir sistemini(MSS) etkiler.

Kapari bitkisi Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir. Potasyum,kalsiyum,fosfor bakımından çok zengindir. Bitki kendisiyle kalmayıp tohumlarında A vitamini ve protein barındırmaktadır.

Kapari sadece hastalıkta tedavi amaçlı kullanılmaz. Kapari bitkisi gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde de kullanılmaktatır.

KAPARİ NASIL YENİR?