Balçık, yaptığı yazılı açıklamada, Söke ilçesinde pamuk hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığını belirterek, geçen yıl Söke ve Didim ilçelerinde 359 bin dekar alana ekim yapıldığını ve 140 bin ton üretim gerçekleştiğini, bu yıl ise 398 bin dekarda gerçekleşen pamuk ekiminden 150 bin ile 160 bin ton arası rekolte beklediklerini ifade etti. 
     Balçık, dünyada ve Türkiye'de pamuk ekim alanlarındaki genişlemeye bağlı olarak pamuk üretiminde görülen artışın fiyatları olumsuz etkilediğini, ayrıca ABD ve AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krizin fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu kaydederek, bu bölgelerdeki krizlerde düzelme olduğu takdirde fiyatların bir miktar artabileceğini, aksi durumda yatay seyredeceğini belirtti. 
     Türkiye'de pamuk fiyatlarının dünya fiyatlarından yüzde 10-15 daha ucuza satıldığını ve bunun üretici ve çırçırcıların aleyhine olduğunu dile getiren Balçık, şunları bildirdi: 
     ''Başta mazot ve gübre olmak üzere pamuk üretimindeki girdilerde enflasyonun çok üzerinde gerçekleşen zamlar, maliyeti de arttırmıştır. Bu şartların ülkemizin 1 milyon ton üretim hedefine ulaşmasında engel teşkil edeceğini ve önümüzdeki yıl ekim alanlarında daralma olacağını bugünden görmekteyiz.''