Balçık, pamuk üreticileri ile yapılan toplantıda, Söke Ovası'nın iplikçi ve tekstilciler tarafından pamuk deposu olarak görüldüğüne dikkat çekti. 
     Pamuk fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Bertan Balçık, ''Çukurova ve İskenderun ovalarında yeni ürün pamuklar çıkmaya başladı. Adana'daki yeni ürün, pamuklar borsada kilosu 3,8 liradan işlem görüyor. İplikçi ve tekstilci Ege Bölgesi pamuğunun 4,3 liradan alım satımını telaffuz ediyor'' dedi. 
     Balçık, geçen yıl pamuk fiyatlarının yükselmesiyle, üreticinin kendi sorunlarına odaklanmadığını ifade ederek, ''Yükselen fiyatlar hepimizi umutlandırdı ama fiyatlar düşmeye başlayınca tüm gelişmeler aleyhimize oldu. Üretici sadece fiyat üzerinde duruyor. Girdi fiyatları üzerinde durmuyor. Maliyetler geçen yıla göre çok arttı. Söke Ticaret Borsası olarak yaptığımız 2011 yılı pamuk maliyet hesaplarında 1 kilogram pamuğun maliyeti 1,71 liradır. Pamukta fiyat ve kaliteyi takip edelim ama maliyete de odaklanalım'' diye konuştu. 
     Yurt dışından pamuk alınmasına kısıtlama getirilmesini istediklerini anlatan Balçık, şöyle devam etti: 
     ''Türkiye'nin lif pamuk üretimi hedefi 1 milyon ton olmalıdır. Türkiye'nin bu yıl üreteceği lif pamuk 650 bin tonu geçmez. Üreticiye verilen 42 kuruşluk prim yetersiz. Hükümet yerli pamuk kullanımını teşvik ederse, iplikçi dışarıdan pamuk almaz. Geçtiğimiz yıldan itibaren dünya fiyatlarına göre yüzde 10 ucuz pamuk alınıp satılıyor. Bu rakam pamuk fiyatlarının düştüğü dönemde yüzde 20'ye çıktı. Hükümet yerli pamuk kullanımı teşvik etmeli.''