İkinci kez gözaltına alındığı Ergenekon"da tutuklanan Balbay"a, TSK"nın bir ülkenin ordusuyla ilgili olarak hazırladığı istihbarat raporunun kendisinde ne aradığı soruldu. Balbay da “Gazeteci olduğum için bana geldi” dedi

Ergenekon soruşturması kapsamında ek ifadeleri alınmak üzere önceki gün İstanbul Adliyesi"ne getirilen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve yazar Neriman Aydın, dün sabah tutuklandı. Balbay"a, TSK"ca hazırlanan komşu bir ülkenin (Irak) silahlı kuvvetlerine ait istihbarat raporunun kendisinde ne aradığı soruldu. Belgelerin gazeteci olduğu için kendisine ulaştığını belirten Balbay, “Kitap yazabilirim düşüncesiyle aldım. Bunların bir kısmını kitaplarımda kullandım. Kalanını iptal ettim” dedi.
Soruşturması kapsamında 1 Temmuz 2008"de ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Balbay ve Aydın, ek ifade için önceki gün sabah saatlerinde gözaltına alınıp polisler eşliğinde uçakla Ankara"dan İstanbul"a getirilmişti. Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesi"ne götürülen Balbay ve Aydın, önceki gece savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmişlerdi.

"Ara verilsin" talebine ret
Önceki gün sabah saatlerinde evinden alınan ve geceyi de adliyede geçiren Balbay"ın avukatı Akın Atalay, dün sabah gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin bu şartlarda devam etmesinin uygun olmadığını, bunun, Sorgu Usulü Kanunu"na göre geçerli sayılmayacağını savundu. Müvekkilinin yaklaşık 24 saattir yorgun ve uykusuz olduğunu, sorgusuna ara verilmesini talep ettiklerini kaydeden Atalay, “Zaten müvekkilim yaklaşık 10 saatlik savcılık sorgusunda 95 sayfa ifade verdi. Dolayısıyla mahkemede hakkını layıkıyla savunamayacağı için mahkemeden böyle bir talebimiz oldu. 23 saat ayakta kalmış bir insan sorulara cevap veremez.
Mahkeme bu konuda bir karar verecek” dedi. Ancak İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddetti ve tekrar mahkeme salonuna alınan Balbay"ın sorgusuna devam edildi.

6 saat ifade verdiler
Yaklaşık 6 saat ifade veren Balbay ile Aydın, “Cebir ve şiddet kullanarak T.C. Hükümeti"ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklamaya gerekçe olarak iki ismin kaçma ve delilleri karartma ihtimali olması gösterildi. Balbay Metris Cezaevi"ne, Aydın ise Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi"ne gönderildi.

"Belge ve fatura var"
Balbay ve Aydın"ın tutuklanma gerekçeleri, anayasal düzeni değiştirmeye ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs olarak tutanaklara geçti. Balbay sorgusunda, Ergenekon soruşturmasından tutuklu Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek"in onursal başkanı olduğu ART televizyonunda program yaptığını, onların finanse ettiği Strateji dergisini gazetelerinde ek olarak verdiklerini ve tüm bu işlemlerin belgeli ve faturalı olduğunu söyledi.

TGC: İddianame bir an önce hazırlansın
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Balbay ve Aydın"ın tutuklanmasıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Erinç"in açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi:
“Meslektaşlarımın tutuklanmaları nedeniyle üzgünüm. Ancak mahkeme kararı ile ilgili bir değerlendirme yapmam olanaksız. Fakat şunu söyleyebilirim. Uzun bir zaman diliminde sürmekte olan soruşturma konusunun mahkemelere aktarılması sürecini de uzatıyor. Bu durum, yargının işlevselliğini azalttığı gibi, yargı-siyaset ilişkileri konusundaki iddiaların da gündemde kalması sonucunu yaratıyor. İddianamelerin bir an önce hazırlanmasını ve davanın görülmeye başlamasını bekliyoruz.”

SABAH