Gazze operasyonunun sonucunda Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde meydana gelen zararın hızla onarılmaması gerektiği öne sürüldü. ..

İsrail'in büyük medya gruplarından Yedioth tarafından yayınlanan makalede Türkiye ile İsrail arasındaki "balayı bittiği" savunulurken "Türkiye'nin sosyal muhafazakarlığa, İsrail'in milliyetçi sağa daha çok eğildiği bu dönemde iki ülke arasındaki özel ilişkilerin geleceğinin tehlikeli olduğu" uyarısı yapıldı.

Yedioth tarafından yayınlanan makalede "Türk-İsrailli balay bitti" ifadesini kullanıldı. "Güveni tesis edici önlemlerinin hızla uygulamaya konulmazsa Türkiye-İsrail bağları tehlikede" denildiği makalede Türkiye'nin Gazze operasyonları nedeniyle İsrail'e yönelttiği sert eleştirilerini ardından İsrailli turistlerin Türkiye'ye tatil rezervasyonlarının yüzde 70'ini iptal ettiğine dikkat çekildi. Türkiye'deki "anti semitizmin görülmemiş düzeylere tırmandığı" savına çeşitli örnekler verilerek vurgu yapıldığı makalede şöyle denildi:

"Amerika'nın bölgedeki iki müttefiki, Türkiye ile İsrail arasında Sovyet tehdidinin yokluğunda, soğuk savaş sonrası döneminde hızlı bir yakınlaşma oldu. Bu dönem 11 Eylül'de sona erdi ve iki ülke, "medeniyetlerin çatışması'nın farklı taraflarına yerleştirildi. Bugün, Türkiye'nin sosyal muhafazakarlığa, İsrail'in ise milliyetçi sağa daha çok eğildiği bu dönemde iki ülke arasındaki özel ilişkilerin geleceği konusunda soru işaretleri var."

"İSRAİL İLE İLİŞKİLER KESİLİRSE TÜRK KAMUOYU BÜYÜK DESTEK VERİR"

Makalede Ortadoğu'da sosyal muhafazakarlığın medeniyetleri dine dayalı olarak böldüğü savına yer verilirken ünlü tarihçi Bernard Lewis'in sık sık dile getirdiği 'in "Müslümanların İsrail-Filistin anlaşmazlığına ilişkin algılamasının temel olarak dini olduğu" görüşüne dikkat çekildi. Türk kamuoyunun giderek artan bir biçimde İsrail-Filistin sorununa bu açıdan baktığı öne sürülen makalede "Eğer bir Türk hükümeti bir gün İsrail ile diplomatik bağları kesmeye karar verirse kamuoyundan büyük destek alır" iddiasında da bulunuldu.

İkili ilişkilere verilen zararın onarılması için samimi bir çaba gerektiğinin altını çizilen makalede "Eğer güven tesis edici önlemler hızla alınmazsa İsrailliler ile Filistinliler arasında yeni bir çatışma, İsrail-Türkiye ilişkilerinin daha da bozulmasına yol açar" denildi.

Yedioth tarafından yayınlanan makalede Türkiye'nin, İsrail'in, barış sürecine katkı bulunacak, bazı ekonomik projeleri uygulama isteksizliğinden büyük hayal kırıklığına uğradığı vurgulanarak Türkiye'nin öncülük yaptığı "Erez Sanayi Bölgesi" ve "Barış Hastanesi" projelerinin İsrail'in ayak sürmesi nedeniyle uygulanmadığına dikkat çekildikten sonra ABD Başkanı Barack Obama'nın, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da bozulmaması için bu tür projelerin uygulamasını sağlamak için devreye girmesi istendi.

SABAH