Yıllar geçtikçe değişen seyahat alternatiflerinden balayı tatili de nasibini aldı. Balayı denildiğinde çiftlerin ilk aklına gelen deniz, kum, güneş tatili yerini son dönemlerde kültür turlarına başladı.

Bir turizm şirketinin pazarlama biriminden Elçin Eroğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, balayı tatilinin çiftler için çok özel olduğunu ve tüm detaylara dikkat edildiğini söyledi.

Balayı tatili planı yaparken süre ve çiftlerin yaşam tarzının öne çıktığını belirten Eroğlu, ''Çiftler tatil planlarını çok iyi yapmalı. Bazı hatalar tüm tatili berbat edebiliyor. Örneğin 1 haftalık Roma-Floransa-Venedik gibi ortalama 2 bin 500 kilometre yol yapılan her gün erken saatte yollara düşülen programı tercih eden çifte bunu hatırlattığımızda, 'biz o kadar yorulmak istemeyiz' cevabı alabiliyoruz'' dedi.

Tüm bu ayrıntıların yanı sıra çiftlere bütçelerine göre tavsiyelerde bulunduklarını anlatan Eroğlu, ''Yeni bir hayata adım atarken masraflar yapan çiftlerimizin, hayatlarının en unutulmaz anlarını paylaşacakları balayını tatillerini 12 aya varan taksit avantajıyla sunmamız kendilerini oldukça memnun ediyor'' diye konuştu.

Bu yıl yurt dışında en çok tercih edilen balayı tatili seçenekleri arasında tropikal bölgelerin yer aldığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
''Kültür tatiline artan bir talep de söz konusu. 'Hem kültür turu yapalım, bol bol gezelim, arada denize de girelim ama çok da yorulmayalım' diyenlere gemi ile vizesiz Yunan adaları turumuzu tavsiye diyoruz. Gece boyunca siz uyurken yapılan yolculuklar sonrası, her sabah uyandığınızda kendinizi zinde bir şekilde yeni bir keşfedilecek limanda buluyorsunuz, şehir manzarasına karşı güçlü bir kahvaltı sonrası akşama kadar dolaşacak potansiyel enerjiniz de hazır oluyor böylelikle. Üstelik gemiye binerken bavulunuzu açıp, gemiden inerken bavulunuzu kapatacağınızdan, otobüslü turlarda olduğu gibi iki günde bir bavul toplama zahmeti de bulunmuyor.

Balayı için bu yaza damgasını vuracağını düşündüğümüz tatil yerleri ise kültür turlarını tercih edenlere Prag, Roma, Barcelona, Paris, Riga. Deniz ve kültür bir arada tatili tercih edenlere Dalmaçya sahillerinin incisi Dubrovnik, Yunan adalarından Mykonos, Santorini. 'Biraz da alışveriş yapalım' diyenlere Dubai de güzel bir seçenek olacaktır. Yurt dışı balayı tur seçeneklerinin fiyatları 199 avro ile 999 avro arasında değişiyor.''

''BALAYI ÇİFTLERİ HER DETAYA DİKKAT EDİYOR''

Bir turizm şirketinin direktörü Altuğ Uğurola da çiftlerin balayı tatili hazırlığına düğüne 3, 4 ay kala eşiyle karar vermelerinin önemine değindi.
Daha sonra balayının şekli ve niteliğinin düşünülmesi gerektiğini belirten Uğurola, şöyle konuştu:
''Balayının kaç gün yapılacağı ve yurt içi mi yoksa yurt dışı mı olduğuna karar verilmeli. Balayı hakkında zamanı ve yeri konusunda karar verildikten sonra balayı geçireceğiniz mekanın, otel mi, tatil köyü mü, butik bir otel mi, gemi mi, yoksa tur mu olmalı sorularına en net yanıt verilmeli.
Çiftlerin özellikle bazı ülkeler içinse erken rezervasyon yaptırmaları gerekmektedir. Güney Amerika'ya, Uzak Doğu'ya ve özellikle Maldivler'e gidecekseniz erken rezervasyon yapmak çiftlere büyük rahatlık getirecektir. Çünkü özellikle bu destinasyonlar balayı seyahatlerin yoğun olarak yapıldığı yerlerdir. Ayrıca erken rezervasyon birçok konuda fiyat avantajı da sağlıyor.''

Yurt dışı balayı destinasyonu olarak tropik adaların öne çıktığını ifade eden Uğurola, Avrupa şehirlerini tercih edenlere Prag, Roma, Floransa, Venedik ve Paris turlarını önerdiklerini söyledi.

Balayına çıkan çiftlerin her detayın kendileri için özel olmasını istediğini kaydeden Uğurola, şunları kaydetti:
''Son zamanlarda özellikle kültür turları da çiftlerin tercihleri arasında girdi. Çünkü bu kısıtlı zamanı en iyi şekilde değerlendirmek istiyorlar. Stresten uzak, huzurlu bir tatil geçirmek isteyen çiftler de var. Seçilen otele ve tur paketine göre ekstra olarak varışta şampanya ile karşılama, balayı odası hazırlığı, spa ve romantik akşam yemeği hizmeti sunuluyor.

Balayı çiftleri ekstra indirimler, sabah odaya kahvaltı servisi, akşam özel alacarte yemek gibi kriterleri gözetiyorlar. Yaz dönemi için ise denize sıfır bir tesis, güzel, geniş ve manzaralı oda tercih sebebi olabiliyor. Çiftler arasında talepteki ortak özellik ise odanın konforu. Deniz ve kültür bir arada tatili tercih edenlere Dalmaçya sahillerinin incisi Dubrovnik, Yunan adalarından Mykonos, Santorini, gemi turu tercih edenlerin gözdesi vizesiz Yunan adaları ve Ege-Adriyatik gemi turu, tropik adaları kültürle birleştirmek isteyenlerin gözdesi Bangkok ve Singapur'un içinde yer aldığı Uzak Doğu turları, ayrıca deniz sevenlere Mısır'ın Sharm El Sheikh sahillerini öneriyoruz. Yurt içinde de yaz döneminde en çok Antalya, Belek, Kemer ve Bodrum tercih ediliyor. Kışın ise İstanbul yakın çevre otelleri, Abant ve Sapanca ilgi görüyor.''

''ÇİFTLER ERKEN REZERVASYON FIRSATINI KAÇIRMAMALI''

Başka bir tur şirketinin İç Pazar Müdürü Akın Akar Aksu ise balayı tatili rezervasyonlarının toplam rezervasyonların yüzde 20'sini oluşturduğunu ifade ederek, ''Bu rezervasyonların çoğu erken rezervasyon indirimlerinden yararlanan bilinçli misafirler ve tatillerinde ortalama 5 gece konaklama gerçekleştirecekler'' dedi.

Balayı çiftlerinin odaların deniz manzaralı olması, özel dekorasyon gibi talepleri olduğunu kaydeden Aksu, yurt içinde en çok Kıbrıs, Belek, Kemer, Bodrum ve Çeşme'nin tercih edildiğini bildirdi.

Yurt dışında ise Maldivler, Phuket, Seyşeller, Mauritius, İbiza gibi destinasyonların ilgi gördüğünü dile getiren Aksu, ''Bizim tavsiyemiz evlilik tarihleri belli ise balayı tatilini erkenden yapmaları. Çiftler erken rezervasyon fırsatını kaçırmamalı. Fırsatlar sürerken balayı tatili planını yapmalılar. Yüzde 25'e varan indirim ve taksit imkanıyla yurt içi tatillerini satın alabilirler'' diye konuştu.