Adana Arı Yetiştiricileri Birliği'nin, yörede ve Türkiye'nin diğer illerinde, kişi başına 1 kilogramı bulan bal üretimini artırmak amacıyla festival düzenleyip tanıtım çalışmaları yapacağı bildirildi.

Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelindeki bal tüketiminin bölgelere göre farklılık gösterdiğini söyledi.

Çukurova yöresinde ve Akdeniz sahil kesimlerinde meyve ve tatlı alışkanlığı daha fazla olduğu için bala beklenen oranda rağbet gösterilmediğini belirten Otlu, tüketimin daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz'de olduğunu ifade etti.

Otlu, Türkiye'de kişi başı bal tüketiminin yılda bir kilogramı bulurken, bu rakamın Avrupa ülkelerinde 3 kilograma çıktığını belirterek, ''Türkiye genelinde 39 bin 796 kişi arıcılık kayıt sistemine dahil ve bunların ait 4 milyon 261 bin 196 adet aktif arı kovanı var. Türkiye genelindeki doğal bal üretimi ise 82 bin ton düzeyinde'' dedi.

Bal tüketimini teşvik etmek amacıyla festival düzenleme ve tanıtım çalışmaları yapma kararı aldıklarını bildiren Otlu, insan sağlığı açısından birçok yararı bulunan balın öneminin kavranması, üyelerinin tüm zorluklara karşın ürettiği doğal ürünlerin tüketiminin istenen seviyeye çıkmasını arzu ettiklerini kaydetti.

-DENETİM-

Otlu, kent merkezlerindeki büyük marketlerde kalitesiz ve katkı maddeli ürün satışının engellenmesine yönelik olarak Tarım İl müdürlüklerince denetimlerin sıkı şekilde sürdüğünü söyledi.

Sakıncalı ürün satışı yapılan yerlere 5 bin 600 lira tutarında ceza uygulandığını anlatan Otlu, şöyle konuştu:

''Ancak bu denetimler küçük ölçekli market, mahalle ve köy bakkalları, yol güzergahlarında satış yapanlar ve bazı otelle ve motellerde yeterince yapılamıyor. Katkı maddeli bala da buralarda rastlanıyor. Ancak katkı maddeli bal satışının eskiye oranla hayli azaldığını söyleyebiliriz. Vatandaşların bal alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim izni almış firmalar ve bilinen markalar tercih etmelerini öneriyoruz.''

A.A.