Yurtdışından fıstık ithalatının yasak olmasını fırsat bilen spekülatörlerin stok yapması sonucu hızla yükselen fıstık fiyatları, baklava üreticilerini
harekete geçirdi.

SPEKÜLATÖR DEVREDE

BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım hükümetin fıstık ithalatına izin vermesi gerektiğini, spekülatörler tarafından saklanan fıstık stoklarının ancak bu şekilde piyasaya sürüleceğini belirtti. Güllüoğlu, Şirvan, Çağdaş, Aşina, Zeki İnal gibi ünlü baklavacılar ise fıstıkta yaşanan aşırı artışı baklavaya yansıtmamak için direniyorlar. Baklavanın duayenleri, İran'dan fıstık ithal edilse bile bu fıstığı kaliteyi düşürmemek için kullanamayacaklarını söylüyorlar.

GİRİŞİMLER SÜRÜYOR

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, 'Maalesef 23 liradan aldığımız Antep fıstığı içi şu anda 50 liraya kadar çıktı. Bu durum baklavaya önemli bir maliyet getiriyor. Fiyatların kısa sürede bu kadar yükselmesi baklavacı ve tatlıcıları kötü etkiledi. Bu artışta spekülasyonun büyük etkisi var. Alakasız insanlar, piyasadan yüklü miktarda fıstık çekip stok yapıyor. Üreticinin eline fiyat olarak yansıyan bir şey yok. Tarım Bakanımızla bir görüşme yaparak İran'dan fıstık ithal etmek için izin isteyeceğiz. Gerekli görüşmeleri başlattık. Bakanlığın bu izni vereceğine inanıyorum' diye konuştu.

Maliyet artınca, fiyatlar yükseldi

Güllüoğlu Baklavaları sahibi Mehmet Güllü ise 'Ramazan Bayramı'ndan önceki fiyatlarımızı koruyoruz, baklavamıza zam yapmadık. Biz fıstığı yaşken alıyoruz. O lezzeti başka türlü yakalayamazsınız zaten. Baklavamızın kalitesinden taviz vermemek için İran fıstığı kesinlikle kullanmayız' şeklinde konuştu.

Gazİantep'İn tanınmış baklavacılarından Zeki İnal ise, 'Fıstık fiyatlarının birdenbire artması hiç de iyi olmadı. Fiyat artması doğal olarak baklava üretimini etkiledi çünkü maliyetimiz arttı. İthalata izin verilirse stoklarda tutulan fıstık piyasaya sürülür.
Ancak o zaman fiyatların bu hızla artmasının önüne geçilebilir' dedi./akşam