Edirne"de bakla zehirlenmesinden ölen (favizm) 2.5 yaşındaki oğlu Erdem Eyican"ın hastalığına zamanında teşhis konamadığı ve fakülte hastanesine geç sevk edildiği için öldüğünü iddia eden Saygın Eyican, Uzunköprü Devlet Hastanesi eski başhekimi Op. Dr. Eyüp Veli Küçük ile uzman Dr. Ali Kaya hakkında ihmali oldukları gerekçesiyle soruşturma açılmasını istedi. Ancak kaymakamlık soruşturmaya izin vermedi.
Bu karara savcılık ile acılı baba ayrı ayrı itiraz etti. İtirazı haklı bulan idare mahkemesi, doktorlar hakkında yargılama kararı verdi. Tek oğlunu 39 saatin içinde kaybeden baba Eyican, şunları söyledi:

İkinci gün rahatsızlandı
“25 Mayıs 2009"da oğlum birkaç tane çiğ bakla, ertesi günde evde pişirilen bakla yemeğinden yedi. İki gün sonra idrarından kan gelmeye başladı. Çocuğumuzu Dr. Ali Kaya muayene etti. Ne olduğunu söylemiyordu. Sonunda Edirne Tıp Fakültesi"ni arayıp "Kola gibi idrarı var. Menenjit olabilir. Dalak ele gelmiyor" gibi bir şeyler anlattı.
Sonra bize "Fakülte çok yoğunmuş sizi sonra göndereceğim" dedi. Ertesi sabah tekrar kontrole geldi. Ona neyi olduğunu sorduğumda idrar yolları iltihap yapmış kum döküyor; menenjit de olabilir" dedi. Sonunda bizi üniversiteye sevk etmeye karar verdiler.
Ambulansla Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi"ne geldik. Bize her yer dolu demişlerdi, vardığımda 5-6 yatağın boş olduğunu gördüm. Orada çocuğa müdahale ettiler. Bize her şeye hazırlıklı olmamızı söylediler. 21.15"te hayatını kaybetti.”


Bakla zehirlenmesi (favizm) nedir?
Bu hastalığa, glikoz 6 fosfat dehidrogenaz (G6PD) eksikliği, kan şekeri (glikoz) metabolizmasında hayati önem taşıyan bir enzimin eksik olması veya yeterince aktif olamaması yol açıyor. Hasta kişi oksitleyici bir maddeyi (bakla, naftalin, aspirin) vücuduna aldıktan 48-96 saat sonra hemoliz (alyuvarların yıkımı) bulguları ortaya çıkıyor. Sıcaklık hissi, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishalin ardından idrarın koyulaşması (kan işeme) ve sararma, böbrek bozuklukları, dalakta büyüme belirtileri ortaya çıkıyor. Ölümle sonuçlanabiliyor. Tedavisi, erken teşhisin ardından kan takviyesi, kan yapıcı haplar ve yiyeceklerle kan değerlerini yükseltmek.