100 bin bakkalın değişimi için 23'er bin lira destek geliyor.

Esnaf, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bakkallar dönüşsün ya da birleşip market açsın" sözlerine kulak verdi. Hızla yayılan alışveriş merkezleri (AVM) ve mahalle arasına kadar yayılan indirim marketleriyle baş edemeyeceklerini anlayan bakkalların başı çektiği esnaf, dönüşüme hazırlanıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Sanayi Bakanlığı ile yaptıkları çalışma çerçevesinde KOSGEB desteğiyle bu yıl itibariyle yaklaşık 100 bin bakkalı dönüştürme projesine başlamaya hazırlandıklarını, 20 bin noktada çalışmaların başladığını ifade etti. Bakkal açmaya sınırlama getireceklerini belirten Bendevi Palandöken, proje çerçevesinde 100 bin bakkalın fiziki değişimini sağlayacak maddi altyapıyı sağlamlaştırmak için Avrupa Birliği Proje Destek Fonu'na da başvuracaklarını, dükkan başına 8-23 bin liralık destek sağlanacağını söyledi.

Dönüşüm öncesi 81 ildeki 7 bin 250 esnafla bir anket çalışması yaptıklarını anlatan Palandöken, esnafın özellikle eğitim alma konusunda çok istekli olduğunu, kendilerini geliştirmek istediklerini kaydetti. TESK Başkanı Palandöken, "Tüketici taze ürünlerin satıldığı, hijyenik, modern bakkallar istiyor. Güleryüz ise taleplerin en başında geliyor. Biz de bu talepler doğrultusunda modern bakkallar tesis edeceğiz" şeklinde konuştu.

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

BAŞBAKAN Erdoğan, konuyla ilgili açıklamalarında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sektörün tüm taraflarıyla müzakere halinde bir yasa tasarısı hazırladığını belirterek, "Tasarı TBMM'ye gönderilecek. Hiç kimseyi mağdur etme gayreti içinde değiliz. Esnafımızı asla haksız rekabete maruz bırakmadan dünya şartlarını gözeterek bu yasayı da çıkartacak ve sektörü rahatlatacağız" demişti. Erdoğan, TESK Başkanı Palandöken'i de makamına kabul etmiş ve esnafın hükümetten beklentilerini dinlemişti.

ESNAF BÜYÜMEK İSTİYOR

YAPILAN anketten bazı satır başları şöyle: Esnaf ve sanatkarların yarısından çoğu, esnaflıktan elde ettiği gelirle geçinemiyor. Esnaf ve sanatkarların 4'te 3'ü devletten destek almıyor. Vergi oranlarının düşürülmesi, daha cazip şartlarla kredi temini, prim oranlarının düşürülmesi isteniyor. Esnaf ve sanatkarların 4'te 3'ü yanında çalıştıracak nitelikli eleman bulamıyor. Esnaf ve sanatkarlar mesleki eğitim almak, kendilerini geliştirip büyümek istiyor. AB konusunda esnaf yeterli bilgiye sahip değil. Dolayısıyla rekabet konusunda kendilerini yetersiz görüyorlar.