Akşit, “Eskiden köşe başlarında gece geç saatlere kadar tezgah açan, bakkal, manav aynı zamanda gece bekçisi gibi çalışırdı. Küçük esnaf azaldı, hırsızlıklar arttı” dedi.
Şehirlerde artan ekonomik krizle birlikte, tamamen peşin çalışan süper ve hiper marketlerin artmasıyla, halden anlayan esnafın yok olduğunu belirten Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, “yapılan araştırmalara göre kahvehane ve bakkalın az olduğu mahallelerde hırsızlık olayları daha fazla oluyor. Bunun nedeni de eskiden mahallenin bakkalı, manavı, kahvecisi aynı zamanda bekçi gibi çalışırdı. Durumundan şüphelendiği kişiyi takibe alır, gerektiğinde kimi aradığını bile sorardı. Şimdi her yer süper market. Kimse kimseyi tanımıyor. Bu nedenle hırlı ile hırsızı ayırt etmek güçleşti” diye konuştu.

“MARKETLER HALDEN ANLAMAZ”
Her geçen gün Ahilik kültürünün de yok olduğunu belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Akşit, “Eskiden parası olmayan kişi mahalle bakkalına gidip veresiye ekmeğini, pirincini alabilirdi. Şimdi hangi market kime bir saatliğine bile veresiye ekmek veriyor. İlk etapta modernlik olarak gördüğümüz bu gelişmeler, giderek kültürel yozlaşamaya neden oldu. Bu olumsuzluklar da hırzılık olaylarını artırdı” dedi.