Bakır Londra'da, Japonya'da ekonomik büyümenin tahminlerin altında kalması ve Bank of America Corp.'un Çin'in büyüme tahminini düşürmesinin talebi olumsuz etkileyeceği kaygısıyla düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya, yılın ikinci üç aylık döneminde yıllık yüzde 1.4 genişledi. Ekonomi yılın ilk çeyreğinde, revize rakamla yüzde 5.5 büyümüştü. Bloomberg News'un anketine katılan 24 ekonomistin beklentilerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 2.3 büyümesi bekleniyordu. Bank of America, Çin'in bu yıl için büyüme tahminini yüzde 8'den yüzde 7.7'ye düşürdü.

Londra'da ICAP Plc metal brokerı Mark Newson-Smith, "Yavaşlama korkuları yeniden Asya'da yatırımcıların güvenini olumsuz etkiliyor" dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.9 düşerek, Londra saati ile 09:41'de ton başına 7,421 dolara indi. Eylül vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.8 gerileyerek pound başına 3.3645 dolara geldi. Japonya dünyanın en büyük dördüncü metal tüketicisi.

Geçen hafta açıklanan veriler, dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'de sanay, üretimi ve perakende satışların beklenenden daha zayıf çıktığını gösterdi. Çin'de bakır üretimi Temmuz ayında, mevsimsel durgunluk ve yavaşlayan büyümenin ekisi ile, 483,000 ton ile son beş ayın en düşük seviyesine indi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Daniel Briesemann, "Çin'de sanayi üretiminin Temmuz ayında yavaşlaması ile birlikte, metallerin üretiminin de aynı ayda gerilemesi akla uygun" dedi ve "Bu ayrıca, aynı zamanda, Çin'de talebin de düşük olduğunu işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlar, öte yandan, euronun dolar karşısında beşinci günde de düşmesinden de destek buldu. Euro dolar karşısında güniçinde yüzde 0.2 kadar düşmesinin ardından bu kaybını daha sonra geri aldı. Dolardaki düşüş, dolar ile fiyatlandırılan metalleri, euro kullananlar için daha ucuz hale getiriyor.

LME tarafından izlenen bakır stokları, Singapur ve Güney Kore'nin Busan kentindeki depolardan çıkışlarla birlikte, yüzde 0.9 düşerek, 239,175 ton ile 11 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Depolardan bakırın çıkarılması yolundaki siparişler, yüzde 8.2 ile iki ayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü göstererek 35,475 tona indi.