Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 0-1 yaş grubundaki bebek ölümlerinin yüzde 85'inden sorumlu Rota virüsünün aşısı Türkiye'de geri ödeme kapsamında yer almıyor. Bebeklerini bağırsakları enfekte ederek ishal ve kusmaya yol açan hastalıktan korumak için doktor tavsiyesi ile aşı almak isteyen ailelere, Rota aşısı satan eczanelere İl Sağlık Müdürlükleri kutu başına 600 lira ceza kesti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Rota aşısı devletin geri ödeme sisteminde olmadığı için eczanelerimizden, hekim tavsiyesi ile çocuklara sağlık kuruluşlarında uygulanmak üzere ücretli olarak verilmektedir. Geri ödemesi olmayan aşıları eczaneler sisteme reçeteli satış olarak kayıt etmedikleri için son günlerde yüzlerce eczanemizi mağdur eden denetimler yaşanıyor” dedi.

Reçetesiz satış yaptıkları gerekçesi ile yüzlerce eczaneye para cezası kesildiğini belirten Saydan, şunları söyledi:

“Bebeğini aile hekimine götüren anne ve babalar ücretini ödeyip aldıkları aşıyı doktora götürmekte ve uygulatmaktadır. Bu satışları sisteme reçeteli satış olarak kayıt etmedikleri için eczanelere denetimler yapılmaya başlandı. Bu aşıların hastaya verilmesinde İlaç Takip Sistemine perakende satış olarak kayıt edilmesi nedeniyle ceza uygulanmasının gerekçesini anlayabilmiş değiliz. Aşıların kayıtları zaten aşıyı uygulayan sağlık birimlerinde bulunmaktadır. Bir taraftan bebek aşılamasını yaygınlaştırmaya çalışırken diğer taraftan bu aşıların yegane temin yeri olan eczanelerin cezalandırılması haksız bir yaptırımdır. Biz eczane eczacıları olarak Sağlık Bakanlığının bu haksız uygulamaları durdurmasını talep ediyoruz.”

Anne - babalar dikkat! Oyuncaklardan bulaşıyor ve ishal ile başlıyor...Anne - babalar dikkat! Oyuncaklardan bulaşıyor ve ishal ile başlıyor...