Sağlık Bakanlığı, Karadeniz ve Marmara Denizi balıkları ile midye ve karidesin kanser riski oluşturmayacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı"nda yapılan yazılı açıklamada, 11 Şubat 2011 tarihinde bir televizyon kanalında Karadeniz ve Marmara Denizi"nde dip balıklarının, özellikle kalkan ve mezgit balığı ile midye ve karidesin mide kanseri ve kan kanseri yapacağına dair bilimsel sonuçlara dayanmayan açıklamalar yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, konu ile ilgili Kanserle Savaş Daire Başkanlığı"nın şu görüşlerine yer verildi:
“Başkanlığımızın, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Hacettepe ve Gazi Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz"de bulunan pelejik balıklar ile kalkan balığı gibi demersal olarak yaşayan (taban veya tabana yakın kısımlarda) Mezgit, Barbunya, İzmarit ve Dil balıkları, ayrıca midye ve karideste bulunabilecek önemli ağır metal birikimleri incelenmiş ve sonuçlar insan tüketimine bağlı olarak risk analizi yönünden de değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak, Karadeniz ve Marmara Denizi balıkları ile midye ve karideste tüketime bağlı olarak kanser açısından bir risk oluşturmayacağı rapor edilmiştir. Bu bölgelerde izleme çalışmalarımız ise halen devam etmektedir.”