Sağlık Bakanlığı, deforme ve yıpranmış damacanalardaki suların satın alınmaması, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış damacana sularının kullanılması konusunda uyardı.

Ankara - Sağlık Bakanlığı'nın Bilim Kurulu toplanarak, damacana sularıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, damacanaların su ambalajlamasında yasaklanmasını gerektirecek herhangi bir bilimsel veri olmadığını, damacanaların kullanılabileceğini bildirildi. Damacana sularının uzun süre güneş ışığına maruz kalmamasının ve damacana pompalarının temizliğine dikkat edilmesinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde içme suyu ambalajlanmasında iki ana malzeme kullanılmaktadır. Bunlar PET (polietilentereftalat) ve damacanadır (polikarbonat). PET'te Bisfenol-A bulunmamaktadır. Damacalarda ise Bisfenol-A kullanılmaktadır. Bisfenol-A, dünyada yaygın olarak insanla direk temas eden çeşitli alanlarda (gıda ambalajları, inşaat sektörü, otomotiv sektörü) kullanılmaktadır. Gıda ambalajında yer alan Bisfenol-A, gıdaya bulaşarak sindirim sistemi yoluyla vücuda alınabilmektedir. Sağlık açısından risk oluşturacak günlük alınan Bisfenol-A düzeyi Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından belirlenmiştir. Damacana sularındaki Bisfenol-A miktarı bu düzeyin çok altındadır. Yapılan hesaplamalara göre, bir kişinin riskli düzeyde Bisfenol-A alması için günde 600 litre damacana suyu içmesi gerekmektedir."