Bakanlıktan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)"a yazılan yazıda, Büyük Menderes Nehri"ne, barajlardan gerekli su miktarının bırakılacağı açıklandı.
Büyük Menderes Nehri"nin getirdiği kirliliğin; havzadaki bölge insanını olumsuz etkilediğini, Menderes Deltasının, Bafa Gölü"nün ve Azap Gölü"nün ekolojik yapısını bozduğunu, barajlardan temiz suların bir plan dahilinde ve somut ölçeklerde bu sulak alanlara tahsisinin yapılarak verilmesi gerektiğini, bölgedeki derelerin taşkınlarla ve kıyı oyulmalarıyla ilgili sorunlarının giderilmesi gerektiği konusunda, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı"na bir öneri yazısı yazılmıştı. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri(DSİ) Genel Müdürlüğü Etüd ve Plan Dairesi Başkanlığı"ndan gelen cevap yazısında, “ Çine ve İkizdere barajlarının işletmeye açılmasından sonra normal iklim şartları yaşandığı zamanlarda Bafa Gölü"nün B.Menderes yatağında bulunacak sularla beslenmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağı, Yıl boyu sürekli akışı olan dereler üzerinde inşa edilecek barajlarda depolanan sulardan B.Menderes Nehri"ndeki doğal hayatın devamı için gerekli olan asgari suyun bırakılacağı taahhüt edildiği ve inşası bitmiş barajlarda bu taahhütlerin yerine getirildiği, B.Menderes Nehri"nde kirliliğe neden olan kirlilik kaynaklarının azaltılmasına yönelik planlar hazırlanarak ve bu planların uygulanması için çalışmaların devam ettiği, Aşağı B.Menderes Havzası"nın önemli akarsularından Kargın ve Kisir çaylarındaki sorunların dikkate alındığı “ belirtildi.
Büyük Menderes Nehri"nde bilimsel araştırmalar yapan EKODOSD yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada ise, “ Büyük Menderes Nehri, havza boyunca tarımın su ihtiyaçlarını karşılamakta ve havzadaki doğal yaşama ve nehir ve göl ekosistemlerine hayat vermektedir. Büyük Menderes Nehri ve onu besleyen kolların üzerine birçok barajlar inşa edilmiştir. Uluslar arası sözleşmelerde de belirtildiği gibi, barajlardan özellikle yaz aylarında yeteri kadar suyun bırakılması ve sisteme girmesi gerekir. Ancak bu sistem özellikle yaz aylarında işlememekte, kış aylarında ise yağan yağmurlarla birlikte devreye girmektedir. Doğal hayatın devamlılığı için nehir yataklarının kurutulmaması gerekir. DSİ"nin göndermiş olduğu yazıda, barajlarda depolanan sulardan B.Menderes Nehri"ndeki doğal hayatın devamı için gerekli olan asgari suyun bırakılacağının taahhüt edildiği söylenmektedir. Bu taahhütlerin mutlaka yerine getirilmesi gerekir “ denildi. EKODOSD"un yazısında ayrıca şu görüşlere yer verildi: “ Her akarsuda, ekolojik dengenin devamlılığını sağlayacak su miktarı farklı olabilmektedir. Aşağı Büyük Menderes Havzası"nda Bafa Gölü, Azap Gölü, B.Menderes Deltası ve nehrin kendi yatakları için verilecek su oranında, ekolojik sistemlerin devamlılığı gözeten bir planlamanın yapılması, bölgedeki doğal hayatı olumlu etkileyecektir. Ayrıca B.Menderes Nehri"nde kirliliğe neden olan kaynakların çözümü için, gerekli çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Derneğimiz bu konuların takipçisi olarak gözlem yapmaya devam edecek, görüş ve önerilerini ilgili kurumlara ve kuruluşlara sunacak, olumlu ya da olumsuz tüm olayları ve bilgileri kamuoyuyla paylaşacaktır “ -