Ayrıca, 20 günden fazla mücbir nedenler dışında maaşları ödenmeyen işçiler ‘İş görmekten kaçınma hakkı’na sahip olabilecek.
Konu ile ilgili Aydın Valiliği’nden yapılan açıklamalarda; “Yeni İş Kanunuyla düzenlenen yıllık ücretli izin süreleri eski Kanuna oranla bütün kıdemler için 2 gün arttırılmıştır.
Ayrıca, 18 yaşından küçük ve 50 yaş üstü işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresinin 20 günden az olmayacağı hükmü getirilerek genç ve belirli bir yaşın üzerindeki çalışanlara koruma sağlanmıştır. İşçinin ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmez ise işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilecek ve gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faizi talep edebilecektir. Ayrıca, işçinin yukarıda belirtilen hakkını kullanması sebebiyle hizmet akdi feshedilemeyecek ve yerine işçi alınamayacaktır. Toplu halde hak ettikleri ücreti alamayan işçilerin kişisel kararlarına dayanarak işi bırakmaları halinde bu girişimleri toplu bir nitelik kazansa dahi grev sayılmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.