Bakanlık ‘Cezaevlerinde 2 bin 824 öğrenci var, ama 2 bin 638’i açıköğretimde okuyor’ dedi.

Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde 2 bin 824 öğrencinin bulunduğunu doğrularken, bunlardan 2 bin 638’nin açıköğretim fakültelerinde okuduğunu vurguladı. Bu durum da “Açıköğretimde okuyanlar öğrenci sayılmıyor mu?” yorumlarına neden oldu. Bakanlığın ayrıca, hükümlü olan 65 öğrencinin hangi suçlardan yattığını da tek tek sıralaması dikkat çekti.

Adalet Bakanlığı, “2 bin 824 öğrenci cezaevinde” şeklinde yayımlanan haberler üzerine garip bir açıklama yaptı. Cezaevlerine alınan kişilerle ilgili tutulan bilgi formunda, meslek ve eğitim durumuna ilişkin bölümün doldurulmasının zorunlu olmadığı belirtilen açıklamada, “Ancak cezaevine giriş sırasında, tutuklu ve hükümlülerin özel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için verdikleri bilgilere dikkat edilmekte ve bunlara ilişkin gerekli kayıtlar alınmaktadır. Öğrenci olduğunu beyan eden kişilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ve sınav süreçlerinin takibi gibi hususlarda bu durum dikkate alınmaktadır” denildi.

Adalet Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği cevaptan çıkarılan, “2 bin 824 öğrenci cezaevinde” ifadesinin, 31 Ocak 2012 tarihi itibarıyla, cezaevlerinde açıköğretim fakültelerine devam eden 2 bin 638 kişiyi ve üniversitede öğrenci olduğunu beyan eden 186 kişiyi kapsadığı belirtildi. Açıklamada, hükümlü olan 65 kişi hakkında verilen hükümler de sıralandı:

“PKK, TKPML/TİKKO, DHKP/C gibi silahlı terör örgütlerine üye olma, kasten adam öldürme, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, nitelikli yağma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma, birden fazla kişi tarafından birlikte kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, birden fazla kişi tarafından birlikte yağma, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, silahla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, silahla yağma, nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme, suç örgütlerinin adını kullanarak yasal hakların kullanılmasını engellemek, terör örgütü propagandası yapmak, korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme, taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma, yaralama, hırsızlık, kamu araçlarını yakma ve kamu malına zarar verme.” (NSK)