Öcalan"ın İtalyan İl Manifesto gazetesinde bir yazısının yayımlanacağı tartışmaları beraberinde getirmişti. Yazı gazetede 9 Ocak"ta yayımlandı. Basklıların Gara gazetesi de izleyen günlerde "devrimci dayanışma" çerçevesinde yazının İspanyolca versiyonuna yer verdi. Adalet Bakanlığı ise bu gelişmeler karşısında şu açıklamayı yaptı:

-BAKANLIK: SAVUNMALARINDAN UYARLANDI-

"Bazı basın yayın organlarında, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda terör suçlarından hükümlü olarak bulunan Abdullah Öcalan"ın yazılarının bir İtalyan gazetesinde yayımlanmaya başladığı yönünde haberler yer almıştır.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve ilgili Tüzük uyarınca, hükümlülerin gazetelere yayımlanmak üzere yazı göndermelerine ve gazete yazarlığı yapmalarına imkân bulunmamaktadır.

Adı geçen hükümlünün de İtalyan gazetesine böyle bir yazı göndermesi söz konusu değildir. Konuyla ilgili olarak yapılan incelemede, haberlere konu olan yazının, hükümlünün daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"ne gönderdiği savunmalardan uyarlanarak yazıldığı anlaşılmıştır."

-2010"U KUTLAMIŞ-

Abdullah Öcalan"ın ise gelecekteki benzerlerinin "ilki" olacağı belirtilen "imzalı" yazısına "Tüm okuyucuları ve İtalyan dostları saygıyla selamlıyorum. Görüş ve düşüncelerim için bir platform olması vesilesiyle il manifesto gazetesinin tüm emekçilerine teşekkürlerimi sunuyorum" diye başladı. ANF"ye göre, Öcalan"ın "AİHM"e gönderdiği savunmalarından uyarlanarak yazıldı" denilen yazısında yer alan kimi ifadeler şöyle:

"-İtalya benim açımdan çok özel bir yeri ifade ediyor. Bu sadece Roma"ya Kürt Sorununun demokratik çözümü için çıktığım arayıştan dolayı değil, İtalyan tarihine ve mücadele birikimine duyduğum saygıdan kaynaklıdır?

- İmkan bulursam bu sayfada görüşlerimi İtalyan kamuoyuyla paylaşmak isterim. Yaşadığım ağır tecrit koşullarından dolayı doğrudan yazamazsam da görüşlerimi iletmeyi deneyeceğim?

- Beni Roma"dan İmralı"ya getiren uluslararası komplo ilgili gelişmelerle ilgili daha sonra bu sayfada yazmayı düşünüyorum.

- 2009 yılında da benzer şekilde silahların susması ve kalıcı barış için Kandil"den bir grup gerillanın gelmesi de bu çabamızın 10 yıldır kesintisiz ve istikrarlı olarak yürüdüğünün göstergesidir?

- Avrupa ülkelerinde Kürt sorunun çözümü ve demokratikleşme çabasında olduğunu söylenen bugünkü AKP hükümeti ise bu işi en sinsi, karanlık ve aldatıcı tarzda yapmaktadır.

- DTP"nin kapatılmasının arka planını yaratan, seçilmiş belediye Başkanlarının ellerini kelepçeleyerek adeta toplama kampına götürürcesine tek sıra halinde dizerek Kürtleri aşağılayan ve hiçleştiren zihniyette aynı hükümete aittir.

- 2010 yılının bu ilk günlerinde yazdığım ilk yazımı bitirirken İtalyan halkının yeni yılını kutluyorum. Yeni yılın ezilen halkların, sınıfların ve cinslerin özgürlüğüne vesile olmasını diliyorum."/milliyet