KOBİ'lere verilen 4 milyar liralık rekor kredi suistimalleri beraberinde getirdi. Yapılan tespitlere göre işletme başına 40 bin ile 200 bin TL alan şirket sahiplerinden bazıları bu kredilerle Mercedes aldı, yurtdışına tatile gitti, hatta ev satın alıp oğlunu evlendirdi. Araştırmaya göre suistimaller kredi kullanan 70 bin KOBİ'nin yüzde 5'ini kapsıyor. Sanayi Bakanlığı hızlı davranıp duruma el koydu, firmalara sıkı takip başlatıldı. Bundan sonra faizini devletin ödediği kredi har vurup harman savrulamayacak. Harcamalar kalem kalem belgelenecek, projesini ispatlamayana para verilmeyecek.

PARA HEMEN VERİLDİ

Bankadan istediği krediyi anında alan firma sahiplerinin bir bölümü parayı şirketin gelişimine yönelik yatırımlara harcarken, bir kısmı ise kendi çıkarlarına kullandı. Bakanlığın ve KOSGEB yetkililerinin yaptığı tespitlere göre, işletme sahipleri bu parayla yeni araba, ev aldı, kimisi de oğlunu evlendirdi.

YENİ MODEL GELİYOR

Konuyla ilgili SABAH'a açıklama yapan Sanayi Bakanı Nihat Ergün KOSGEB'in tüm desteklerinin nasıl kullanıldığına dair çalışma başlattıklarını bildirdi. Buna göre öncelikle kredileri suistimal edenlerin tespiti yapılacak. Ardında bu işletmelere gerekli yaptırımlar gündeme gelecek. Bakanlık yeni model çerçevesinde tüm destekleri projeye bağlayacak. Projesi olmayan KOBİ, KOSGEB'in kapısından giremeyecek.

Kredi sistemi nasıl işliyor?

2010 yılı faiz destekli KOBİ kredilerinin zirve yaptığı yıl oldu. 70 binin üzerinde KOBİ, 4 milyar TL'nin üzerinde kredi kullandı. KOBİ'lere yönelik kredi sistemi şöyle işliyor:

Devlet KOBİ kredilerinin dağıtımı için 19 bankayla anlaştı.

Firma anlaşma çerçevesinde bankaya gidip KOBİ olduğunu belgeliyor.

Ardından faizinin yüzde 75'ini devletin karşıladığı krediyi anında alabiliyor.

Kredinin geri ödeme sürecini de yine anlaşmalı bankalar takip ediyor.

İşletme sahibinden bu parayı nereye harcadığının belgelenmesi istenmiyor.