Kaçak elektrikle ilgili tartışmalar sık sık yaşanıyor. Kayıtdışı kullanımı azaltmak için timler kuran Enerji Bakanlığı'nın da elektrik abonesi olmadığı ortaya çıktı. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) mevzuatı, elektrik kullanmak isteyen her kişi ve kuruma kendi adına elektrik abonesi olmayı zorunlu hale getiriyor.
ZAMAN gazetesinden İSMAİL ALTUNSOY'un haberi:

TEDAŞ verilerine göre halen Türkiye'de 30 milyon elektrik abonesi var.

Ancak, bu rakamın içine Enerji Bakanlığı dahil değil. Çünkü bakanlığın, henüz elektrik aboneliği bulunmuyor.

TEDAŞ ile aynı hizmet binasında bulunan bakanlık, Elektrik Dağıtım adına kayıtlı sayaçtan elektrik alıyor. Mevzuata göre, bakanlığın ya elektrik abonesi olması ya da elektriğinin kesilmesi gerekiyor.

Bakanlıktan üst düzey bir yetkili olayı doğrulayarak, "Enerji Bakanlığı, TEDAŞ'a ait bloklara sonradan taşındı. Abone olunmadı. Tek sayaç kullanılıyor." bilgisini verdi. TEDAŞ'ın alacaklarıyla ilgili araştırma yapan Zaman, ilginç bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Enerjiyi yöneten bakanlığın, elektrik abonesi olmadığı bilgisine ulaşıldı. İlginç ayrıntıyla ilgili Zaman'ın sorularını cevaplandıran bakanlıktan üst düzey bir yetkili, bakanlığın hizmet birimleri için elektriği TEDAŞ'ın sayacı üzerinden aldığını söyledi. Aynı yetkilinin verdiği bilgilere göre Enerji Bakanlığı daha önce başka bir binadaydı (Konya Yolu üzeri), sonrasında Türkiye Elektrik Dağıtım'ın şu an bulunduğu bloklara taşındı ve bakanlık çalışmalarına yeni binada devam etti. İlk taşınma sırasında bakanlığın elektrik abonesi olunmadığını ifade eden yetkili, "Şimdi TEDAŞ özelleştiriliyor ve binaların devir işlemleri yapılıyor. Devir işlemlerinin tamamlanmasından sonra bakanlık, kendi adına elektrik abonesi olacak. Sistem, TEDAŞ bloklarında bulunan genel müdürlükler arasında yapılan protokol çerçevesinde işliyor ve fatura genel müdürlükler arasında paylaştırılıyor." şeklinde konuştu.

Alacaklarını tahsil edemeyen TEDAŞ, ekimden itibaren borcunu ödemeyen abonelerin elektriğinin kesileceğini duyurmuştu. Genel Müdür Haşim Keklik, konuyla ilgili açıklamasında, işyeri, konut, okul, hastane, fabrika ayrımı yapılmadan her abonenin borcunu ödemesini istemişti. Keklik, aynı toplantıda Milli Eğitim ve Tarım bakanlıkları başta olmak üzere hemen hemen tüm bakanlıkların ve resmi kuruluşların elektrik borcu olduğu bilgisini vermişti. Öte yandan TEDAŞ'ın 10 milyar Yeni Türk Lirası'na varan alacakları tartışılmaya devam ediyor. Ekimden itibaren alacak tahsilatını hızlandıracağını ve ödeme yapmayan abonenin elektriğinin kesileceğini duyuran TEDAŞ, kişi ve kurumlara tebligat göndermeye başladı.