Diyarbakır"da oğlunu anasınıfına kaydettirmek için 20 liralık kayıt parası karşılığında okulun halılarını yıkarken evinin damından düşüp sakat kalan Elif Satık, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) aleyhine dava açtı. MEB mahkemeye gönderdiği savunmada Satık"ı suçlu ilan edince felç olan talihsiz anne bakanlığa isyan etti.

Diyarbakır"ın Çınar ilçesinin Yuvacık Köyü"nde yaşayan Elif Satık (32), iki yıl önce oğlu Enes Satık"ı köy ilköğretim okuluna kayıt yaptırmaya götürdü. İddiaya göre, Satık"tan kayıt parası olarak 20 lira istendi. Satık, eşinin işsiz olduğunu belirterek, parayı veremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine okul idarecileri kayıt parası karşılığında Satık"tan okulun ana sınıfının halılarını yıkamasını istedi. Satık, halıları evinin damında yıkarken 14 Ekim 2009 günü ayağının kayması sonucu düşerek ağır yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi"ne götürülen Satık"ın belinde 3 omurunun kırıldığı belirlendi. Ameliyatla kırılan omurlara platin takılmasına karşın 2 çocuk annesi Satık, yatağa bağımlı kaldı ve eşi, Diyarbakır 1"inci İdare Mahkemesi"nde Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine 210 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı.

"Halıları kendi isteğiyle yıkadı"


Milli Eğitim Bakanlığı, Hukuk Müşaviri Serap Koç imzası ile mahkemeye gönderdiği savunmada, konu ile ilgili Diyarbakır Valiliği"nin soruşturma yaptığını belirterek, şöyle dedi: “Yapılan soruşturma sonucunda davacının kayıt parası karşılığında halı yıkamaya zorlanmadığı, başka 5 velinin daha okul halılarını gönüllü olarak ve kendi rızalarıyla yıkadıkları yıkama işinin kimse tarafından kendilerine zorla yaptırılmadığının gerek davacı ve gerekse diğer velilerin beyanlarından anlaşıldığı sonucuna varıldı.”

Ailenin avukatı Mehmet Adıgüzel, “İki çocuk annesi Elif Satık"a kayıt parası ödememesi karşılığı okulun halılarının yıkatılıyor ve müvekkilim sırf çocuğu eğitim görsün diye buna katlanıyor. Ancak, halıları yıkarken ayağı kayıp damdan düşüyor ve ağır yaralanarak yatalak oluyor. Ailenin hiçbir sosyal güvencesi ve geliri yok. Kadın kendi ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekiyor” dedi.

Vatan