2010 yılında kopya iddiaları nedeniyle KPSS iptal edildiği için yaş sınırını yedi gün geçen ve bu nedenle atanamayan Mehtap Özüdoğru’ya öğretmenlik yolu açıldı. Özüdoğru’nun Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı açtığı davada Danıştay yürütmeyi durdurma verdi.

Sınav tarihinde 39 yaşında

Mehtap Öğretmen 39 yaşında, “Son umudum” diyerek 2010’da KPSS’ye girdi ve 10 Temmuz 2010’da yapılan sınavdan 85 puan aldı. Ancak soruların sızdırıldığı ortaya çıkınca sınav iptal oldu ve 31 Ağustos’ta yapılacak öğretmen atamaları ertelendi. Özüdoğru yeniden yapılan sınavda da 91.390 Eğitim Bilimleri puanı aldı. Ancak skandalın ardından atama süreci uzarken, 25 Kasım 2010 atamalarında yaş sınırını bir hafta süreyle aştığı gerekçesiyle başvurusu alınmadı. Radikal’in de 25 Aralık 2010 günü gündeme getirdiği olayla ilgili yargı mücadelesi başlatan Mehtap Öğretmen’i sevindirecek haber Danıştay’dan geldi. Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bu işlemin hukuka uyarlığının bulunmadığını belirterek, Bakanlık işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kararın gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:

Hukuka uygun değil

“Davacının, Temmuz 2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavı sonucunda aldığı puan dikkate alınarak öğretmenliğe atanmak için başvuru yaptığı 26.8.2010 tarihinde 40 yaşından gün almadığı gibi sınavın iptaline de neden olmadığı tartışmasızdır. Dolayısıyla iptal edilen sınav üzerine 31.10.2010 tarihinde yapılan sınava yalnızca ilk sınavda başarılı olan adayların katılımının kabul edilmesi, ikinci sınavın iptal edilen sınavın devamı niteliğinde bir sınav olması ve davacının ikinci sınavda aldığı puanın da atamaya yeterli bulunması karşısında, atama başvurusunun kabul edilmesi gerekirken 25.11.2011 tarihi itibariyle yaş koşulunu taşımadığından bahisle reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”