Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, depremin olduğu 23 Ekim akşamı Van'a giden ve yaklaşık 2 hafta burada kalan Bakan Bayraktar'ın, bir taraftan vatandaşların sorunlarını çözmeye çalışırken bir taraftan da bilimsel veriler ışığında şehirdeki panik havasını azaltmaya uğraştığı belirtildi.


"Küçük depremler olabileceğini defalarca ifade etmiştik"

Erdoğan Bayraktar'ın 29 Ekim 2011'de Van'da düzenlenen basın toplantısında söylediği Van'da büyük bir deprem daha beklenmediği yönündeki sözlerinin, bazı internet siteleri tarafından çarpıtıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin verilerini kamuoyu ile paylaşan Sayın Bakanımız, artçı depremlerin şiddetinin git gide azaldığını ifade etmiş ve Van civarında 7,2'ye yakın büyük bir depremin beklenmediğini belirtmiştir. Sayın Bakanımız 5-5,5 şiddetinde küçük depremler olabileceğini defalarca ifade etmiştir. Nitekim Van'da 25 Ekim'de 5,4, 27 Ekim'de 5,2 şiddetinde, 9 Kasım'da ise 5,6 şiddetinde depremler meydana gelmiştir.

Sayın Bakanımız söz konusu basın toplantısında, '3 aya kadar bizim hissettiğimiz çok az ve hissetmediğimiz binlerce sarsıntı olur. Onun için burada özellikle ağır hasarlı binalara girilmesin. Yıkık binalara yaklaşılmasın. Bunun dışındaki binalara girilebilir' ifadelerini kullanmıştır. Bunun tersi bir yaklaşımın, Van halkının tamamını çadırda veya sokakta yaşamaya mahkum etmek olacağı açıktır.

Sayın Bakanımız vatandaşlara, binalarını uzmanlara incelettikten sonra hasar yoksa kullanmaları yönünde tavsiyede bulunmuştur. Nitekim 27 Ekim tarihli basın toplantısına katılan İTÜ'de görevli deprem uzmanı hocalar da Sayın Bakanımızla aynı doğrultuda görüş bildirmişlerdir."

Deprem gibi büyük çapta bir doğa olayının bir daha yaşanmayacağı konusunda kimsenin garanti veremeyeceği, aksini iddia etmenin ise komik bir yaklaşım olacağı belirtilen açıklamada, Bakan Bayraktar'ın 5,6 şiddetinde bir depremin olamayacağı yönünde bir söz söylemediği, büyük bir deprem beklenmediği yönündeki sözlerinin ise bazı internet siteleri tarafından çarpıtıldığı kaydedildi.


cnnturk