Eşiyle birlikte Eskişehir'e gelen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'i AKP Seçim Koordinasyon Merkezi'nde partililer karşıladı. Partililerle tek tek tokalaşan Şimşek'in uzattığı elini türbanlı bir kadının sıkmaması dikkat çekti.


Dün akşam Çanakkale'den Ankara'ya giderken eşi Annalisa ile birlikte Eskişehir'e gelen bakan Mehmet Şimşek, Atatürk Bulvarı'ndaki Eskişehir Çiğbörek Evi'nde çiğbörek yedi.


Daha sonra Mustafa Kemal Caddesi'ndeki AKP Seçim Koordinasyon Merkezi'ne giden Bakan Mehmet Şimşek'i burada bir grup partili karşıladı. Partililerle tek tek tokalaşan Şimşek'in uzattığı elini türbanlı bir kadının sıkmaması dikkat çekti.



TÜRİYE BİR SONRAKİ DÖNEME GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE HAZIRLANSIN



AKP Seçim Koordinasyon Merkezi'nde partililere hitaben konuşma yapan Bakan Şimşek, Türkiye"yi kriz sonrasındaki döneme hazırladıklarını söyleyerek şöyle devam etti: "Türkiyemizi bundan sonraki çıkış dönemine hazırlıyoruz. Yani Türkiye bir sonraki dönemde dünya piyasalarının normalleşme sürecine girdiği döneme nasıl hazırlıklı yakalanır biz ona bakıyoruz şu anda. Bizim derdimiz bugünkü rakamlar değil. Bugünkü iniş çıkışlar artık kaçınılmaz. Bizim için önemli olan daha fazla reformlar yapalım, Türkiye bir sonraki döneme güçlü bir şekilde hazırlansın ve bu batıyla dünya ile olan arayı kapatsın. Milli gelirimiz 3 bin dolardan alıyorsunuz 10 bini aşmış. Kurdaki yükselmeye rağmen . Türkiye bence çok direnç göstermiştir daha sağlam temellere sahiptir. Bu sağlam temellerde, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bu süreçten güçlü çıkmasını gerektiren konuşular vardır."



DÜNYA'DA BANKALAR DÖKÜLÜYOR, TÜRKİYE'DE BANKALAR KAR EDİYOR


Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye'deki bankaların sapasağlam ve dünyanın en karlı bankaları olduğunu savundu. Şimşek şunları kaydetti: "Kriz nedeniyle birçok ülkede bankalar battı. ABD'de de bankaların bazı ya battı ya devlet yardımı gerektirdi. Devlet yardımı ne demek? Kamu borç biriktiriyor demektir. Bizde de zamanında bankalar batınca borç stoku patladı, şu anda da bütün dünyada borç stoku patlıyor. Ama Türkiye'de vatandaşa tek bir kuruş yük çıkarmadık. Bakın bugün bizim bankalar bırakın zarar etmeyi dünyanın en karlı bankaları, Akbank 1.7 milyar, Garanti Bankası 1.8-1.9 kar ettiğini açıkladı. Dünyada bankalar dökülüyor Türkiye'de bankalar sapasağlam ve kar ediyor. Bunun ne faydası var? Birincisi vatandaşa bir yük yok, ikincisi piyasalar normalleşme dönemine girdiğinde Türkiye bu krizden hızlı çıkacak. Türkiye'de hane halkının borcu da düşük. Türkiye'de hane halkının borcunun milli gelire oranı yüzde 11. Bu İngiltere'de ABD'de yüzde 90'larda. Dolayısıyla Türkiye'nin durumu aslında iyi. Kamu finansman dengeleri de iyi. Ama tabiî ki bu kriz bizi de etkiliyor. Ekonomi konusunda son derece sağlıklı bir şekilde götürmeye çalışıyoruz. Biz yapabileceklerimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz."


KRİZE GELİŞMİŞ ÜLKELER GİBİ REAKSİYON GÖSTERİYOR


Türkiye'de küresel krize rağmen güzel gelişmelerin olmaya devam ettiğini söyleyen Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel krize karşı da geçmişle karşılaştırılmayacak kadar direnç gösterdiğini kaydetti. Şimşek şöyle konuştu: "İlk defa Türk ekonomi tarihinde kur yükselmiş ama enflasyon ve faizler düşüyor, merkez bankasının faizi yüzde 13'lerde, enflasyonda yeniden tek rakamlara düştü. Türkiye ilk defa gelişmiş ülkeler gibi krize reaksiyon gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde talep daralması yaşandığında faizler düşer enflasyon düşer. Bizim hükümetimiz son 6 yılda yapısal reformlar yaptı, muazzam bir şekilde Türkiye'nin ekonomik dinamiklerini değiştirdi ve biz gelişmiş ülkeler gibi krize tepkiyi gösteriyoruz. Bu etkilenmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Biz bölgemizde ve dünyamızda önemli aktörüz. Geçen yıl bir milyon 147 taşıt üretmişiz bunun yüzde 80'ini yurt dışına ihraç etmişiz, ihracatın yüzde 90'ı Avrupa'ya gitmiş. Avrupa'da talep daralması olduğu için bizim arabalarımızı almıyor. Biz bütün bunlara rağmen sanayicilerimize diyoruz ki çalışanlarınızı kapı önüne koymayın. Eğer talep daralması nedeniyle çalışanınıza ihtiyacınız yoksa onları atmayın onların masraflarını hazine karşılasın, işsizlik fonundan karşılasın. Bu Türkiye'de ilk defa yapılıyor Çünkü yarın öbür gün dünya normalleşme sürecine girerse Türkiye rekabetçi gücünü korusun istiyoruz."


Hürriyet