Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dinleme kayıtlarının savcılık dosyalarına girmesi konusunda, “Savcılar dosyada ayıklama yapmıyor. Her şeyi dosyaya koyuyor” dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dinleme kayıtlarının savcılık dosyalarına girmesi konusunda, “Savcılar dosyada ayıklama yapmıyor. Olduğu gibi herşeyi dosyaya koyuyor. İki kişinin dinlenmesinde adı geçen üçüncü şahıslar da savcılık dosyalarında yer alabiliyor” dedi. PKK’nın internet üzerinden haberleşmesine ilişkin herhangi bir sınırlama çalışması olmadığını belirten Yıldırım, iletişimdeki vergi yükleri için de, “Bu vergi sistemi iletişimde çok sürdürülebilir değil” dedi.

Büyük çarpıklıklardan biri bu

Yıldırım, önceki akşam basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi. Soruları yanıtlayan Yıldırım, terör örgütü PKK’nın internet üzerinden bir takım çalışmalar gerçekleştirdiğini hatırlatarak, buna yönelik herhangi bir erişim engelleme çalışmasının yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, “Terör örgütünün internet haberleşmesi üzerine herhangi sınırlayıcı bir çalışma yok” diye konuştu. Yıldırım, cep telefonlarının dinlenmesi ve kayıtlar hakkında ise şöyle konuştu:

“İngiltere’de dinleme yapılması sadece İçişleri Bakanı’nın onayına bağlı. Herhangi bir mahkeme onayı gerekmiyor. Biz de mahkeme kararı olmadan dinleme yapılamıyor. Bir de dinlendiği yönünde herhangi bir şikayette bulunan yok. Savcılar dosyada ayıklama yapmıyor. Olduğu gibi herşeyi dosyaya koyuyor.

İki kişinin dinlenmesinde adı geçen üçüncü şahıslar da savcılık dosyalarında yer alabiliyor. Konuyla ilgisi olmayan üçüncü şahıslar da işin bir parçası gibi oluyor. En büyük çarpıklıklardan biri bu. Aslında bunlar dosyaya girmeden ayıklanabilir. Bizde yasal olarak herhangi bir sorun yok ama uygulamada sorun var.”

Erdoğan’dan çalı talimatı

Cep telefonu ile kısa süre bir görüşme yapan Yıldırım, “Sayın Başbakan aradı. Gölbaşı civarındaki karayolu refüjünde bulunan çalılıkların temizlenmesi ve düzenlenmesi talimatını verdi” dedi.

‘Millet paso konuşuyor’

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Habertürk’te yaptığı değerlendirmede telefon dinlemelerinin vatandaşı etkilemediğini şu sözlerle ifade etti:

“Bir önceki yıla göre yüzde 50 artış var telefon görüşmelerinde. Vatandaş normalde dinlendiği endişesi içinde olsa konuşmaz. Oysa millet paso konuşuyor. Bir önceki yıl 101 milyar dakika olan konuşma süresi, son yıl 155 milyar dakikaya ulaştı. SMS’de de aynı şey var. Avrupa’nın en çok konuşan dördüncü ülkesiyiz. En çok konuşan ülke Fransa. Paso konuşuyoruz.” Yıldırım, dinleme yetkisi olmayan Genelkurmay Başkanlığı’nca alınan cihazların MİT’e devredileceğini de yineledi.