AYDINPOST HABER SERVİSİ-Filiz Özdemir-CHP Aydın milletvekili Bülent Tezcan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “ Büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmayacağı” yönündeki açıklamasından sonra 9 Kasım Çarşamba günü 5,6 büyüklüğündeki depremde çok sayıda vatandaşın ölmesini konu alan bir soru önergesi verdi. Tezcan’ın Bakan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği önerge şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
9 Kasım Çarşamba günü merkez üssü Van Edremit ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde Van kent merkezinde 25 bina yıkıldı,çok sayıda yurttaşımız hayatını kaybetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 29 Ekim tarihinde Bakanlığın internet sitesinde de yer alan açıklamasında büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmayacağını belirtmiştir.Bunun yanı sıra binaların yıkıldığı Van kent merkezinin en güvenilir bölge olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar,az hasarlı evlere girebileceğini de ifade etmiştir.Bakanın açıklamalarına güvenen bir kısım yurttaşımız binalara girerek yaşamaya başlamıştır.
Bu bağlamda;
1-Bu açıklama hangi gerekçeyle yapılmıştır?
2-Yıkılan binalarda ön hasar tespiti yapılmış mıydı?
3-Şayet yapıldıysa yurttaşların can güvenliği sağlanmadan binalara tekrar girmesi neden teşvik edildi veya girmesine neden imkan verildi?
4-Girilmesi öngörülen az hasarlı bina neye göre belirleniyor?
5-Yapılan açıklamaya güvenerek binalara giren vatandaşlarımızın bir kısmının son depremde ölmüş, yaralanmış veya enkaz altında kalmış olmasından vicdani bir rahatsızlık ve sorumluluk duymuyor musunuz?
6- Bütün çağdaş demokrasilerde böyle bir durumda sorumluluğu olan Bakanlar istifa ederler. Sorumluluğunuzun gereğini yerine getirip istifa etmeyi düşünmüyor musunuz?