Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yenile ”Bir fabrikanın içinde(Mesleki Teknik Lise) olmaz biçiminde bir sınırlama vardı, onu kaldırdık.

Meslek liselerinin önünü açabilmek için Türkiye Odalar Borsalar Birliği’yle(TOBB) ortak bir çalışma yaptık.

Okulun yönetimi sadece öğretmenler tarafından yapılmayacak, iş dünyasının temsilcileri yönetim kurulunda olacaklar.

Müfredatı beraber hazırlıyoruz, öğretmen bizden, ders ustadan” demiş.(26 Ekim 2020)

Proje bazı yenilikler getiriyor olabilir ama yeni değil,2012’den bu yana uygulanmakta…

Manisa OSB’nin 2012’de açtığı ve giderlerini devletle ortaklaşa karşıladığı Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ihtiyacı kalifiye elemanı kendi yetiştiriyor.

TOBB açısından bakıldığında da proje yeni değil,2018’de TOBB’un ASTİM OSB’de yapımını gerçekleştirdiği meslek lisesi o okullardan biridir.

Ancak o tarihten bu yana okulu Manisa OSB gibi açmak isteyen ama bir türlü masrafını göze alamayan yönetim iki yıldır çalıyı tepesinden sürüyor.

Görünen o ki, açma yönünde pek de niyetli değiller.

ASTİM Yönetiminin ayak sürümesi yeni değil, mazisi eskiye dayanıyor, konuyla ilgili 03 Ekim 2019 tarihli yazımızda bakınız ne demişiz:

“TOBB’un ASTİM’de yaptırdığı Teknik Lise’nin eğitim öğretime açılamamasını konu alan yazımızla ilgili(27 Eylül) arayan Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş bu konuda görüşmek istediğini söylemesi üzerine buluştuk.

(***)

Bilindiği gibi 24 derslikli okul sözleşme hükümlerine göre TOBB tarafından tamamlanarak geçen yıl Valiliğe devredilmiş.

Çevre düzenlemesi, ihata duvarı ve atölyeler sözleşmede bulunmadığı için eksik devredilmiş.

ASTİM Yönetimi de bu arada Valilikten okulun işletme hakkının kendilerine verilmesini istemiş.

Bunun üzerine de Milli Eğitim Müdürlüğü özel bir Teknik Anadolu Lisesi açılmasında aranacak şartlar konusunda OSB yönetimini bilgilendirmiş ve konuyla ilgili müdürlük bünyesinde konuya yardımcı olacak bir komisyon kurulmuş.

Sonrasında ASTİM Yönetimi 2019 fiyatları üzerinden yaptığı atölyelerin yapımı, ders araç ve gereçleriyle ilgili piyasa araştırmasında karşılarına 12 milyon TL gibi bir masraf çıkmış.

Maddi güçlerinin üzerindeki bu rakamı makul bir seviyeye indirmek için ASTİM Yönetimi Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş ve Vali Yavuz Selim Köşger’le bir dizi görüşme yapmış ancak konu yönetmelik değişikliğini gerektirdiğinden bir sonuç alınamamış.

Bunun üzerine de Valilik devir işlemini bir yıl uzatarak ASTİM’e ek mühlet vermiş.

Konu hakkında Gökhan Maraş:

“ASTİM Yönetimi olarak biz Valilikten okulda bulunması gereken ne varsa o şekilde eksikleri tamamlanarak işletme hakkının devrini istedik, atölye yapımı ve gerekli araç, gereç alımı bizim bütçemizi aşıyor ayrıca bu kriz ortamında ikmal inşaatı için üyelerimizin katkılarını teminde zorlanırız.

Ama bunu söylerken de biz okul defterini kapatmadık, olayın çözümü için ümidimizi yitirmiş de değiliz.

Yeni yürürlülüğe giren Mesleki Eğitim Kanunu’nun çıkacak uygulama yönetmeliğini bekliyoruz.

Ayrıca devir gerçekleşecekmiş gibi okul parselinin tapu sorununu çözdük, yollarını yaptık, doğalgazını getirdik, telefon alt yapısını yaptırdık, olası giderler için bütçeye ödenek koyduk,”dedi.

(***)

Özetle Gökhan Maraş’ın anlattıkları bunlar.

Ancak anlatılanlarda Gökhan Maraş’a sorduğum fakat ikna edici bir yanıt alamadığım, Aydınlı İş İnsanlarının sosyal sorumluluk anlayışını görmemiz açısından da önemli bazı gerçekler var.

En düşündürücü olanı da aynı okulu tepeden tırnağa 30 milyon TL harcayarak Manisa OSB yapıyor ve özel okul statüsünde işletiyor da onlardan nesi eksik ki, Aydınlı İş İnsanları okulu bıraktık bir atölyeyi yapamıyor?

Yoksa bizim sanayicimiz kendini bu toplumun ve toprakların bir parçası görmüyor mu da bu okulun tamamlanmasını ve işletilmesini bir yük olarak görüyor?

Üstelik Güriş Germencik’e bir meslek yüksek okulu kazandırıyor ADÜ’ye devrediyor.

Kipaş Holding adına Hanefi Öksüz Söke OSB’ye Teknik Lise yapma sözü veriyor.

Hani nerede Jantsa?

Hani nerede Alpler Pulluk?

Hani nerede Polatlar Makine?

Hani nerede Ok Kardeşler?

Hani nerede Sur Çelik Kapı?

Hani nerede Peksa ve diğerleri?

Gökhan Maraş’a bizimkilerin parayı kaşıkla kazanmasına karşılık Güriş ve Kipaş gibi firmalar, Manisa OSB gibi kuruluşlar kepçeyle mi para  kazanıyor, dedim.

Karşılığında Gökhan Maraş “Mesela Güriş’te çalışan bir elin parmakları kadardır. Oysa bu gün ASTİM 4 bin kişiye istihdam sağlıyor,” yanıtını verdi.

İyi de ASTİM’ deki firma adedi 133…Her halde hepsinin toplam sermayesi Güriş’in en az 5 katıdır, ona ne demeli?

Güriş hakkında söylenenleri kabul ettik, diyelim Manisa OSB’nin dipten tırnağa okul yapmasına ve özel okul statüsünde işletmesine ne denecek?

Onun için diyorum ki, fazla söze hacet yok, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un dile getirdiği  “Fabrikalara Meslek Okulu” yerinde bir projedir ancak Aydın’da bir karşılığı yoktur.

Zira yaşanmakta olan örneği ortada...