Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yaptığı anlaşma çerçevesinde 2-3 ay içerisinde Kuzey Kıbrıs'ta karada sondaja başlayacağını bildirdi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından KKTC'nin Girne şehrinde düzenlen ''5. Enerji Zirvesi''nde konuşan Bakan Yıldız, ülkelerde zaman zaman enerjinin siyasete, zaman zaman da siyasetin enerjiye yük olduğu dönemlerin bulunduğunu söyledi.

Hazırladıkları master planla yavru vatan KKTC için de bütün bu paradoksları çözmeye hazır olduklarını belirten Yıldız, TPAO'nun yaptığı anlaşma çerçevesinde de 2-3 ay içerisinde KKTC'de karada sondaja başlayacaklarını bildirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

''Bütün hazırlıklarımızı tamamladık. 3 hafta kadar önce Kuzey Kıbrıstaydık. Yaptığımız anlaşmayla teknik çalışmaları hazırlamış bulunuyoruz. Denizdeki aramalarımız da özellikle uluslararası hukuka aykırı olarak geliştirilen bütün çalışmalardan beri olacaktır. Ama bu bizim özellikle uluslararası hukuka uymayan çalışmalara karşılık vermeyeceğimiz anlamına gelmez. Türkiye Cumhuriyetinin KKTC ile beraber geliştireceği bir kısım projelerin olduğunu da söylemeliyim. Tabii ki bütün nerede kuyu açılırsa açılsın, nerede sondaj vuruluyor olursa olsun mutlaka Kıbrıs'ın tamamının hakkının olduğunu da söylemeliyiz.''

Enerji sektörünün siyasete yükünün kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, bunun da liberalleşmeyle, serbestleşmeyle olabileceğini vurguladı.

''OSB'ler şu anda doğalgaz dağıtım hakkına sahip, Batı Hattından doğalgaz ithalatı için de rahatlıkla müracaat edebilirler''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjiyi üretmek kadar, belki daha da önemli olan hususun enerjiyi verimli kullanmak olduğunu belirterek, ''Buradan herkesi enerjiyi verimli kullanmaya davet ediyorum'' dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından KKTC'nin Girne şehrinde düzenlenen ''5. OSB Enerji Zirvesi''nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe yaklaşık 10 yıldır sürdürülen liberalleşme faaliyetleri sonucunda Türkiye'de enerjide özel sektörün payının yüzde 53'ler seviyesine kadar çıktığını bildirdi. Bakan Yıldız, kısa ve orta vadede hedefin ise özel sektörün payını yüzde 75'ler düzeylerine çıkartmak olduğunu söyledi.

KKTC'de de ister primer, isterse yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olsun daha fizibıl projelerle beraber özel sektör payının artırılması gerektiğini kaydeden Yıldız, liberalleşme ve piyasa düzenlemeleriyle beraber enerji sektörünün daha da rahatlayacağını dile getirdi.

Batı Hattından doğalgaz ithalatı

Batı Hattından doğalgaz ithalatı konusunda OSB'lerden de talep olduğunu ve onların da rahatlıkla müracaat edebileceğini kaydeden Taner Yıldız, ''OSB'ler biliyorsunuz şu anda doğalgaz dağıtım hakkına sahipler. Bu kapının açık olduğunu da söyleyebilirim'' dedi.

Elektrik dağıtım konusunda çok başarılı olan OSB'ler olduğu kadar yeterince başarılı olamayan OSB'ler bulunduğunu da ifade eden Yıldız, bunların zamanla aynı seviyelere geleceğine inandığını bildirdi.

Her OSB'de branş mühendisi olmadığını kaydeden Enerji Bakanı, branş mühendisi olanlara denetim faaliyetlerinin taraflarından aktarılacağını rahatlıkla söylemek istediğini kaydetti.

Enerji verimliliği

Gerek Türkiye'de, gerekse KKTC'de önemli konulardan birinin de enerji verimliliği olduğunu dile getiren Yıldız, bin dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla elde etmek için Türkiye'de 290 litre petrol eşdeğeri enerji harcanırken, bu miktarının OECD ülkelerinde 200 litre civarında, Japonya ve Danimarka gibi ülkelerde ise 100 litre civarında olduğuna dikkat çekti.

Her iki ülkenin de enerji verimliliği konusunda kat edeceği önemli mesafeler olduğunu ifade eden Yıldız, enerji üretmekten belki daha önemli hususunun enerji verimliliği olduğunu söyledi ve herkesi enerjiyi verimli kullanmaya davet etti.

OSB'lerde faaliyet gösteren sanayicilerin paranın tasarrufunu ve nasıl kullanılacağını çok iyi bildiğini kaydeden Yıldız, ''5-6 veya 7-8 yılda kendini amorti edecek teklifler bize getirirler. Enerji verimliliğinde bırakın 5-6 yılı, 9-10 ay içinde, en fazla 2 yıl içinde kendini amorti edecek şu anda yatırımlar var enerji verimliliği konusunda. Gelin burada bir seferberlik başlatmış olalım. Her birimiz işletmemizde verimsiz motorlarımızı değiştirmemiz durumda dahi tasarruf elde edebilecek bir yapı vardır'' diye konuştu. (AA)