Enerji Bakanı Taner Yıldız, Paris’te görülen Libananco Davası’nın Türkiye lehine sonuçlanmasına ilişkin olarak, “Uluslararası kamuoyunda haklılığımız kanıtlanmıştır. Kangren olan kol kesilip atılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Davanın sonuçlanması üzerine tatilini geçirdiği Bolu’nun Karasu ilçesindeki Gazelle Otel'de basın toplantısı düzenleyen Yıldız, Libananco Davası’nın, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin en büyük uluslar arası davası olduğunu belirtti. Yıldız firmanın, Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin hemen hemen tamamını istediğini iddia etti.

Libananco’nun, Türkiye aleyhine açılmış 10.1 milyar dolar, faizleri ile birlikte 17-18 milyar dolarlık bir dava olduğuna işaret eden Yıldız, Türkiye lehine sonuçlanan davada “sağduyularından dolayı” Uluslar arası Hakem Heyeti, Tahkim Kurulu’na teşekkür etti.

-BAKAN AĞZINI BOZDU-

Enerji Bakanlığı’na bağlı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün son 6 yıldır işlerinin yaklaşık yüzde 50’sini Uzanlar Davası’na ayırdığını söyleyen Yıldız, “Enerji Bakanlığı’nın enerjisinin yarısını, tabirimi maruz görün, bu Türkiye’yi emmek isteyen sülükler kapladı. Sonunda uluslar arası arenada da haklılığımız ispat edildikten sonra Türkiye, üzerindeki bir kamburu atmış oldu. Kangren olan kol kesilip atılmıştır” dedi. Paris’te görülen davaya siyaseten hiç müdahil olmadıklarını, tamamen hukuk kuralları içinde devam ettiğini belirten Yıldız, “Kendini devletten daha üstün sayanların, hukuk tanımayanların en son geldiği noktayı gördük” dedi.

Libananco davası, Uzan Grubu'na ait Çukurova ve Kepez Elektrik şirketlerine el konulmasıyla başlamıştı. Uzanlar’ın, Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketi, el konulan Çukurova ve Kepez hisselerinde zarara uğradığı gerekçesi ile Uluslar arası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde Türkiye aleyhine 10.1 milyar dolarlık dava açmıştı. Merkez, davayı Türkiye lehine sonuçlandırdı.