Ergün “Rapor "bu iş neden olmaz" hazırlığı değil "Bu iş nasıl olur" hazırlığı olmalı” dedi...

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotivcilerden 'yerli' otomobilin formülünü istedi. Daha önce BUGÜN Gazetesi'ne "Yerli marka için cesur adamlar arıyorumî açıklamasını yapan Ergün, Otomotiv Sanayii Demeğinin (OSD) 37'nci Genel Kurul toplantısında da otomotiv yan sanayinin tüm dünyada kabul edilen gücü ve kalitesiyle, A'den Z'ye bir araç yapabilecek güç, imkan ve birikime sahip olduğunu kaydetti.

Satıştan yüzde 20 pay alır

OSD'nin, yerli otomobil yapımı konusunda başlattığı çalışmanın sonucunu merakla beklediklerini ifade eden Bakan Ergün, iBu konuda yapılan hazırlık 'bu iş neden olmaz' hazırlığı değil 'bu iş nasıl olur' hazırlığı olmalı. Bu hazırlık bu işin yol haritası niteliğinde olmalı" dedi. "Bu iş kolay değil fakat imkansız, yapılamaz bir durum da bulunmuyor" diyen Ergün, şöyle devam etti:

■ Bu iş bir vizyon ve cesaret işi. Ben inanıyorum ki bu cesareti gösterecek girişimciler, bu sektörde vardır.

■ İç pazarımız, bu ülkede üretilecek yeni bir otomobil markası için son derece elverişlidir. İyi bir tasarım ve fiyatla çıkacak bir otomobil pazardan yüzde 20 pay alır. 200 bin araçla bu sektör içeride yaşar mı, yaşamaz mı?

Cesur bir ustaya ihtiyaç var

■ Girişimciler için her türlü zemin uygun, bu nedenle markalaşma daha kolay olacaktır. Biz Çin'e, Hindistan'a göre bir otomobili markalaştırma konusunda daha avantajlıyız, çünkü geniş ve iyi pazarlara sahibiz. Deyim yerindeyse helva yapmak için her şeyimiz uygun. Sadece cesur ve idealist bir ustaya ihtiyacımız var.

Ford ve Fiat'a çağrı

■ Bir firmanın bir gün bu işe girişeceğini ve başarılı olacağına inanıyorum. O firma başarılı olduğunda diğerlerinden 'Keşke biz de yapsaydık' sesleri yükselecektir. Erken davranan kazanacak.

■ Ford'un da burada yeni model tasarımlarla otomobil üretmesi icap ediyor.

■ Mesela; Fiat... Fiat, Türkiye'yi ağırlıklı olarak bir ticari araç üssü olarak düşünüyor. Ama Fiat'ın dünyada çok değişik modelleri, tasarımları var. Bu tasarımlardan birini, ikisini Türkiye'ye getirmek lazım. Burada onların da üretimini yapmak lazım.

Üretimde hedef 1.2 milyon adet

OSD Başkanı Kudret Önen ise otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl 900 bin adet ile 19 milyar dolara ulaşmasını, üretimin de 1,2 milyon adet düzeyine çıkmasını öngördüklerini belirtti. Otomotiv sektörünün gelişimini daha istikrarlı sürdürebilmesi için 2010'da hazırlıkları tamamlanan Türkiye Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın öncelikle uygulamaya geçirilmesini beklediklerini belirten Önen, "Yerli otomobil markası için yaptığımız çalışmaların raporunu mayıs-haziran aylarında tamamlayıp bakanlığa sunacağız" dedi.