Vatan gazetesinin haberine göre Bakanlıkta 'işçi'statüsündeki 1.861 personelin bulunduğunu, bunlardan 1.286'sının 'eğitimsiz', 'niteliksiz' ve 'ileri yaşta'olduğunu ifade eden Bayraktar yazısında, "Bu yaş ve eğitim durumuna göre yeni dönemde beklenen görevlere katkı alınamaz" dedi. İşçilerin emekli edilmesi halinde yılda 30 milyon TL tasarruf sağlanacağını vurgulayan Bayraktar, yaptığı hesaba da yazısında yer verdi. Bayraktar, söz konusu personelin emekli edilebilmesi için kanuni düzenleme talep etti.

EMEKLİ OLMAK İSTEMİYORLAR

Bakan Bayraktar şunları kaydetti:

"Bakanlığımıza verilen görevlerin layıkıyla yerine getirilebilmesinin önemli şartlarından birinin de nitelikli eleman istihdamı olduğu açık olup, bu maksatla mevcut personelden azami ölçüde istifade edilmesi yanında, personelin niteliklerini artırmaya yönelik eğitim programlar devam etmektedir. Mevcut personelimiz ile en büyük dezavantajımız, Bakanlığımızda 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında istihdam edilmekte olan 1.861 işçi personelin, Bakanlığımızın görevlerini yürütmek için gerekli nitelikleri taşımamaları, eğitim seviyelerinin yetersizliği, yaşlarının ilerlemiş olması ve istihdam edildikleri pozisyonlara bakanlığımızın ihtiyacı olmaması nedeniyle atıl durumda kalmış olmalarıdır. Hizmetlerine ihtiyaç duyulmayan personel sayısı 1.286 kişidir.

EĞİTİM DURUMU ZAYIF

İşçi statüsündeki personelin yaş durumu; yüzde 58'i 50-60 yaş arasında, yüzde 14'ü 60 yaşın üzerindedir. İşçi statüsündeki personelin eğitim durumu; yüzde 25'i okur yazar veya ilkokul mezunu, yüzde 15'i ortaokul veya ilköğretim okulu mezunu, yüzde 43'ü ise lise mezunudur. Yaş ve eğitim durumuna göre, işçilerden bakanlığımızın yeni dönemde yürütmesi beklenen görevlere katkı sunmalarının beklenemeyeceği açıktır. İşçiler, iş mevzuatında emeklilik için azami yaş haddi bulunmaması ve çalışan işçilerin maaşının işçi emeklisi maaşının neredeyse iki katı olması nedeniyle, bulundukları birimde atıl ve ihtiyaç fazlası olmalarına rağmen emekli olmak istememekte; sözleşmelerinin, Bakanlığımızca tek taraflı feshi halinde ise ilave ödeme ihtimalinin yüksek oluşu, Bakanlığımız için caydırıcı bir unsurdur.

NİTELİKSİZ ELEMANIN MAAŞINA BAK

Bir işçinin ortalama brüt aylığı 4150 TL, ortalama net aylığı ise 3 bin 100 TL civarındadır. Bakanlığımızdan işçi statüsünde emekli olan bir işçinin alacak olduğu ortalama emekli aylığı 2 bin 300 TL'dir. İşçiler emekli oldukları takdirde, yerlerine yeni personel de alınmayacağı için kamu kaynağında, 1 yılda yaklaşık 30 milyon TL tasarruf sağlanabilecektir."