TBMM Genel Kurulu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Adalet  Bakanı Abdulhamit Gül ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlıklarının  bütçelerinin görüşmeleri sırasında milletvekillerin sorularını yanıtladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin kaçak  bir yapı" olduğuna ilişkin iddialar üzerine, Külliye'nin ruhsat ve iskan  belgelerini gösterdi.

Kurum, "Cumhurbaşkanlığı Külliyemizin kaçak olduğu ithamı var. Bu  külliyenin Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun 3 Haziran 2011  tarihli kararıyla bu alana ait koruma amaçlı imar planı yapılmış, 17 Haziran 2011  tarihinde onaylanmıştır. Külliyemize, milletin külliyesine ait yapı ruhsatı ve  ana binanın iskan ruhsatı da alınmıştır. Ruhsat ve iskanlar buradadır." bilgisini  verdi.

Murat Kurum, bakanlık olarak ilk yüz günlük eylem planları  çerçevesinde tescil harici alanların tescil edilmesi ve bu alanların ekonomiye  kazandırılması için çalışmalar başlattıklarını, bu kapsamda 24 milyon metrekare  hazine arazisinin tescilinin yapıldığını ve böylece bu arazilerin ekonomiye  kazandırılacağını söyledi.

Kurum ayrıca, AK Parti iktidarının, ulaşımdan sanayiye, ekonomiden sağlığa, savunma sanayisinden turizme kadar birçok sektörde büyük bir atılım  gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Bakan Kurum, Ergene Nehri'ne ilişkin bir soruya, "Ergene'de inşallah  balık yüzdüreceğiz." yanıtını verdi.

"70 puanı tekrar düşünüyoruz"

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, hakim ve savcı adaylarına, Türk bağımsız  yargısının mensubu olarak, cübbeyi giyen nitelikli hakim, savcı olarak  baktıklarını, siyasi aidiyetine göre bakmadıklarını söyledi. Gül, "Böyle bir  refleks eski Türkiye'nin refleksiydi ama böyle bir alışkanlık olmadığı için  bağımsız komisyon karar veriyor." dedi.

Hakim ve savcı sınavlarında 70 puan düzenlemesinin, yargıdaki ihtiyaç  sebebiyle 2016'da yapıldığını anımsatan Gül, "Reform belgemizde de olacak, bu  puanın yine 70 bandında olması ve daha nitelikli olması hususunda önümüzde bir  gayret var. Dolayısıyla 70 puanı tekrar düşünüyoruz." diye konuştu.

Adalet Komisyonunda tüm partilerin temsilcileriyle de bu yargı reformu  strateji belgesi taslağı üzerinde çalışacaklarını belirten Gül, "Bu belge tüm  Türkiye'ye uygulanacağı için, arzu ettiğimiz çerçevede tüm değerlendirmeleri hep  birlikte almayı düşünüyoruz. Hem tutukluluk hem bu konuyla ilgili adil yargılama,  makul sürede yargılanma gibi çalıştığımız başlıklar var." değerlendirmesinde  bulundu.

Gül, CMK, adli yardım, avukatlarının mali anlamdaki hakları, kamu  avukatlarının ihtiyaç duydukları özlük haklarıyla ilgili çalışmaların da  gündemlerinde olduğunu bildirdi.

"Sizin Türkiye'niz bu"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık olarak makine  alımlarında yerli ve milli olması konusunda hassas davrandıklarını söyledi.

Pakdemirli, pancar alım fiyatlarında herhangi bir değişiklik  olmadığını ifade etti.

Belediyelere, sadece hayvancılık yapmak üzere mera tahsis edildiğini  dile getiren Pakdemirli, "Özel sektöre, kişilere asla mera tahsis edilmez. Bazı  özel durumlarda kamuya meraların tahsisi mümkündür." dedi.

Pakdemirli, CHP sıralarından laf atılması üzerine, "Çok sesiniz  çıkıyor ama Türkiye'yi zamanında kuyruklara mahkum ettiniz." diyerek, söz konusu  döneme ilişkin fotoğraf gösterdi.

Görüşmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro  Genel Müdürlüğü; Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş  Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik  Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu; Tarım ve Orman Bakanlığı, Tütün ve Alkol  Piyasası Düzenleme Kurumu, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel  Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsünün bütçeleri kabul  edildi.

TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, oylamaların ardından, sıradaki  kurumların bütçelerini görüşmek üzere, birleşimi, saat 11.00'de toplanmak üzere  kapattı.