Ankara'da bir tanıtım toplantısında soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Doğal gaz indirimi için 'yarını bekleyin' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün akşam Davos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez arasında yaşanan gerginliğe ilişkin olarak, ''Sayın Başbakanımızın tavrı haksızlığa, ilkesizliğe karşı bir tutumdur. Konunun bu şekilde değerlendirilmesi gerekir'' dedi.

Güler, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünde yapılan ''Güneş Enerjisinde Yeni Ufuklara Doğru Fikir Paylaşımı ve Nihai Ürünlerinin Tanıtımı'' konulu toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hilmi Güler, dün Davos toplantıları sırasında Erdoğan ile Perez arasında yaşanan gerginliğinin hatırlatılıp bunun nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Sayın Başbakanımızın tavrı haksızlığa, ilkesizliğe karşı bir tutumdur. Konunun bu şekilde değerlendirilmesi gerekir. Partimizin adı da Adaletle başlıyor biliyorsunuz'' diye konuştu.

Doğal gaza indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Güler, ''yarını bekleyin'' şeklinde kısa bir cevap verdi.

Güler, güneş enerjisi konusundaki teşvik miktarının 5,5 centin üzerine çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, teşviğin bu rakamın üzerinde olmasını düşündüklerini, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin güneş kaynaklarının çok zengin olduğuna işaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, enerjide dışa bağımlılığı gidermek için bu kaynağı kullanmak istediklerini ifade etti. Bakan Güler, ''yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın en geniş şekilde kullanmak arzusuyla diğer ülkelere de örnek olacak çalışma hazırladık'' diye konuştu.

NABUCCO KONUSU

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan Nabucco zirvesinde, projenin finansmanıyla ilgili bir soru üzerine Güler, toplantıya bankaların da katıldığını, başta Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olmak üzere bankaların projeyle çok yakından ilgilendiğini ifade etti. Burada bir sorun bulunmadığını belirten Güler, zaten diğer ortakların kendi başına bile bu hattı yapabilecek kabiliyette olduğunu, ancak bunun krediyle yapılmasının çok daha uygun olacağını düşündüklerini söyledi. Bakan Güler, projenin çok hızlı bir şekilde yürüyeceğini ifade etti.

Nabucco Zirvesinde Türkiye'nin bazı isteklerinin de değerlendirilip değerlendirilmediğinin sorulması üzerine Güler, şöyle dedi:

''Bu toplantı bunların tartışılacağı bir toplantı değil. Biz bu çalışmaları hükümetlerarası anlaşma ve ev sahibi ülke anlaşması taslağına koyduk. Bunlar değerlendirme aşamasında. İki önemli girişimimiz oldu. Bunlardan birisi projenin bir an önce değerlendirilmesinin bitirilip haziran ayına kadar imzalanması yönünde. Diğeri 'Nabucco projesinin başlamasını beklemeden bizim mevcut boru hatlarından yararlanabilirsiniz' teklifini yaptım. Biz aktif olarak bu projenin içinde yoğun çalışma içindeyiz.''

Bu kapsamda Bulgaristan'a doğal gaz verme gibi bir konunun söz konusu olup olmadığının sorulmasını üzerine Güler, öyle bir konu olmadığını söyledi. Bulgaristan'a herhangi bir kriz, kesinti anında çalışabilecek bir proje üzerinde durduklarını belirten Güler, bir by-pass hattıyla kompresörleri ters çalıştırarak doğal gaz verme imkanı üzerinde bir çalışma yapıldığını, ancak zaten Bulgaristan'ın önümüzdeki ay doğal gaza ihtiyacı olmadığını söyledi.

Bu arada bir gazetecinin, Davos'taki gerginliğin Türkiye-İsrail-Hindistan'ın içinde bulunduğu Medstream boru hattı projesine bir etkisi olup olmayacağını sorması üzerine de Güler, bu konuda bir değerlendirme yapmadıklarını, bunun zaten teknik bir proje olduğunu kaydetti.


Sabah