Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kendi bakanlığının denetimde polis ve jandarmadan daha hassas davrandığını savunarak, "Polis ve jandarma 5.3 milyon YTL ceza kesmiş, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü 50 milyon YTL. Bu size bir şeyi herhalde ifade ediyor" dedi.

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, petrol fiyatlarının dünyada düşerken Türkiye"de sabit kalmasını eleştirerek, "Rekabet Kurumu petrol fiyatlarında haksız kazanç olduğunu, serbest piyasa şartlarının işlemediğini tespit etti. Çok yakında petrol dağıtıcı firmalara çok ciddi ceza gelirse şaşırmayın" dedi.

Ceza karşılaştırması

Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Geleneksel Esnaf toplantısı"nda konuşan Yıldırım, belge denetiminde polis ve jandarmadan daha hassas davrandıklarını belirterek polis ve jandarma 5.3 milyon YTL ceza keserken, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü"nün 50 milyon YTL ceza kestiğine dikkat çekti. Yıldırım, "O kadar sınırlı organizasyona rağmen polis ve jandarmaya göre bizim elemanlarımızın usulsüzlük nedeni ile kestikleri ceza polis ve jandarmanın 10 katı. Bu size bir şeyi herhalde ifade ediyor" diye konuştu.

Etik olmayan sonuç

Yıldırım, petrol fiyatında son günlerde dünyada yaşanan krizde etik olmayan sonucu gördüklerini söyledi. Dünyada petrol fiyatları düşerken Türkiye"de düşmediğini belirten Yıldırım, şunları söyledi: "Bu da bizim üzerinde durmamız gereken ayrı bir sorun. Varili 140 dolar iken Türkiye"de 3.4 YTL. 70 dolarken de 3 YTL. Halbuki yarısı olması lazım. Niye olmuyor? Bu da bizim yine üzerinde durmamız gereken bir konu. Eğer bu serbest piyasa ise, aynı şekilde anında olması lazım."

Takipçisi olacağız

Yıldırık, Rekabet Kurumu"nun petrol fiyatlarında haksız kazanç bulunduğu sonucuna vardığını savunarak, şunları dile getirdi: "Rekabet Kurumu, petrol fiyatlarında haksız kazanç olduğunu, serbest piyasa şartlarının işlemediğini tespit etti. Çok yakında petrol dağıtıcı firmalara çok ciddi ceza gelirse şaşırmayın. Bir kural varsa, bu kural herkese uygulanır. Herkesin bunun gereğini yerine getirmesi lazım. Herkes uyanıklık yapmaya kalkarsa, konjonktürden faydalanmaya kalkarsa bu sefer dürüst çalışan insanlara sektöre haksızlık yapılmış olur. Mağduriyetler olur. Bunun da takipçisi olacağız."

Pompadan ham petrol satsak bile fiyatı yüzde 30 etkiler

PETROL Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım"ın akaryakıt fiyatlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamadan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, akaryakıt pompa fiyatlarının oluşmasında birçok etkenin bulunduğunu söyledi. Pompa fiyatının oluşmasında ham petrol fiyatının yüzde 25-30 etkisi bulunduğuna dikkat çeken Metin, şöyle konuştu: "Pompadan ham petrol bile satsak etkisi yüzde 30 olur. Pompa fiyatının oluşmasında 4 temel etken söz konusu. Öncelikle akaryakıt nihai bir ürün iken ham petrol değil. İkincisi, pompa fiyatının önemli bir bölümünü vergiler oluşturuyor. Benzinde maktu olarak alınan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi) toplamı pompa fiyatanın yüzde 64"ünü buluyor. Motorin de ise bu oran yüzde 51"e ulaşıyor. Üçüncü etken ise döviz kurları. Son dönemde döviz kurları yülselmiştir. Ham petrolün varili 100 dolar iken dolar-YTL paritesi 1.2 seviyesindeydi. Şimdi varil fiyatı 50 dolara düştü ancak kur 1.7"leri gördü. Dolayısıyla, YTL"nin değer kaybı veya doların değerlenmesi de pompa fiyatını etkiliyor. Çünkü pompada fiyat YTL. Dördüncü etken ise rafinaj, lojistik, dağıtım ve depolama gibi sabit giderlerden oluşuyor. Bu giderler de pompa fiyatına yansıyor."

Rekabet Kurulu şikayeti işleme bile koymadı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Petrol Meclis Başkanı Canan Ediboğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım"ın "Rekabet Kurumu petrol fiyatlarında haksız kazanç olduğunu, serbest piyasa şartlarının işlemediğini tespit etti. Çok yakında petrol dağıtıcı firmalara çok ciddi ceza gelirse şaşırmayın "şeklindeki sözlerini üzelerek karşıladıklarını söyledi. Ediboğlu, Rekabet Kurulu"nun haksız rekabete ilişkin şikayetle ilgili raporunu okuduğunu belirterek, "Kurul, hazırladığı raporda, haksiz rekabete ilişkin şikayeti işlem yapacak nitelikte bulmadığını belirtiyor.Dolayısıyla, Sayın Bakan"ın belirttiği gibi bir akaryakıt şirketlerine bir ceza verilmesi söz konusu değil" diye konuştu. (Hürriyet)