Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ile komisyon üyeleri, TBMM üyeler lokantasında ''Sağlığımız İçin Daha Az Tuz Tüketelim'' kampanyasını tanıttılar.

Akdağ, Erdöl ve komisyon üyeleri, lokantada milletvekillerinin masalarını dolaşarak, tuzlukları topladılar ve masalara aşırı tuz kullanımının zararlarıyla ilgili bir broşür bıraktılar.

Bakan Akdağ, komisyon başkan ve üyeleri aşırı tuz kullanımının zararlarını anlattılar.

Komisyon üyesi MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, insan sağlığı açısından önemli olan bu girişimin, herkes tarafından desteklemesi gerektiğini ifade ettiler.

Komisyon Başkanı Erdöl, tuzun, kalp-damar hastalıklarında olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Aşırı tuz tüketiminin böbrek rahatsızlıkları ve felçlere yol açabildiğini belirten Erdöl, ''Biz tuzu tamamen kaldıralım demiyoruz ama tuzu azaltalım. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiğinin yaklaşık üç katı tuz tüketiyoruz'' diye konuştu.

-''Soframdan tuzluğu tamamen kaldırdım''-

Sağlık Bakanı Akdağ da daha önce Sağlık Komisyonu'nun üyelerinin vücut kitle endeksini azaltma yönünde bir karar aldığını anımsatarak, bunun ikinci güzel girişim olduğunu söyledi. Akdağ, şunları ifade etti:

''Meclis lokantasında masalardan sembolik anlamda tuzlukları kaldırdık. Bu konulmuş bir kural değil ama kuralları zihnimize yerleştirirsek işimiz daha kolay olacak. Zaten bizim mutfağımızda tuz bolca kullanılıyor. Tatlı hariç her yiyeceğe tuz atarız. Öyleyse neden bir de bunun üstüne tuzlukla yemeklerimize ve salatalarımıza tuz atıyoruz. Öncelikle buradan başlayabiliriz. Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Bütün vatandaşlarımız çağrımız var: Sofralarınızdan tuzlukları kaldırın, yiyeceklerinizde yeteri kadar tuz var. Belki tuzu azaltma alışkanlığını uzun zamanda değiştirebiliriz ama tuzlukları kaldırabiliriz. Mesela ben kendi soframdan tuzluğu tamamen kaldırdım. Tuzluk talep etmiyorum, evde de tuzluk artık kullanılmaz hale geldi.''

Akdağ, bu konuda yasal bir düzenleme olmadığını, toplumdaki farkındalığın artmasının daha önemli olduğunu vurguladı.

On kilo verdiğini beş kilo daha vermesi gerektiğini dile getiren Akdağ, ''Sofraya acıkmadan oturmamaya, tıka basa midemi doldurmadan kalkamaya itina ediyorum. Zor olduğunu biliyorum ama başka çare yok. Yine her şeyi yiyelim ama fazla tüketmeyelim, porsiyonlarımızı küçültelim'' dedi.

Akdağ, diyet yapıp yapmadığı sorusuna, ''Kompleks işlere girmedim. Bir dünya diyet dolaşıyor ortalıklarda. Vatandaşımız bu diyetler konusunda kendi doktoruna müracaat etmeli'' karşılığını verdi.